Επιβλητική η εμφάνιση του χορού μας στον Ι. Ν. Παντανάσσης Πατρών

 
 

28-03-2016: Την περασμένη Δευτέρα 28-03-2016 και ώρα 8.00μμ το βράδυ, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου, στον Ι. Ν. Παντανάσσης Πατρών, η συναυλία Βυζαντινής μουσικής προς τιμήν του Πρωτοψάλτου του ναού κ. Γεωργίου Μακρυγιάννη. Η συναυλία άνοιξε με ομιλία του προϊσταμένου του ναού π. Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου, που εξήρε την ιεροψαλτική προσφορά του τιμωμένου Πρωτοψάλτη του ναού αλλά και τον εξαίσιο χαρακτήρα του.    

Στη συνέχεια ακολούθησε το μουσικό μέρος της εκδήλωσης στον κατάμεστο ιερό ναό, με πρώτο το μουσικό σύνολο «Κλείδα», υπό την διεύθυνση του Μουσικολογιωτάτου Πρωτοψάλτου κ. Δημητρίου Γαλάνη και στη συνέχεια την «Βυζαντινή – Παραδοσιακή χορωδία ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ» υπό την διεύθυνση του Μουσικολογιωτάτου Πρωτοψάλτου κ. Χαραλάμπους Θεοτοκάτου. Επιβλητική και απόλυτα επιτυχημένη ήταν η μουσική απόδοση της χορωδίας «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ» και  συγκινητική και θαυμάσια η εκτέλεση του Κοντακίου «Τη Υπερμάχω» και των ύμνων της Αγίας αναφοράς «Σε υμνούμεν – Άξιον εστίν», που ξεχώρισαν από το υπέροχο πρόγραμμά της. Το ιστορικό  και το πρόγραμμα των χορωδιών παρουσίασε ο προϊστάμενος  του ναού π. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος. Το μουσικό μέρος έκλεισε ο ίδιος ο τιμώμενος Πρωτοψάλτης αποδίδοντας εξαίσια δύο υπέροχες μονωδίες (Ψυχή μου, Ψυχή μου και Άξιον Εστίν).

Κλείνοντας την εκδήλωση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, έπλεξε το εγκώμιο του ανθρώπου και Ιεροψάλτη Γεωργίου Μακρυγιάννη, απονέμοντάς του «Ευεργετήριο γράμμα»  και τιμητικό σταυρό από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και το Ιερατείο του ναού. Επίσης  απένειμε τιμητικές πλακέτες και στις δύο χορωδίες για την επιτυχημένη συμμετοχή τους. Στην ομιλία του συγκινημένος ο Γεώργιος Μακρυγιάννης ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο, τους χορωδούς και όλους τους παρευρισκομένους και αναφέρθηκε στους σταθμούς της ψαλτικής ιστορίας του, στην αγαστή του συνύπαρξη στον Ι. Ν. Παντανάσσης Πατρών με το ιερατείο και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και στον καταλυτικό ρόλο του θείου Παναγιώτη Μακρυγιάννη στην διαμόρφωση της ζωής του. 

    Ήταν μια συγκινητική μουσική εκδήλωση που τίμησαν με την παρουσία τους ο Θεοφιλέστατος επίσκοπος Κερνίτσης κ.κ. Χρύσανθος, πολλοί ιερείς, εκπρόσωποι των Αρχών της Αχαΐας(μεταξύ των οποίων ήταν ο βουλευτής κ. Ν. Νικολόπουλος και  ο Δήμαρχος Κ. Αχαΐας κ. Χρ. Νικολάου) και πολλοί Μουσικολογιώτατοι ιεροψάλτες (Αθ. Παπαναγιώτου, Ανδ. Σαββανής, Αρ. Μπουχάγιερ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιεροψαλτών Αχαΐας Δ. Σακαλής, Στ. Σκαρπέλος, Σπ. Γαλάνης, Ν. Κυδωνιάτης, Β. Παπαβασιλείου, Δ. Αλευράς, κ.α.).