Μεγαλειώδης εμφάνιση της χορωδίας μας στα «Ευαγγελίστρια 2016»

 
 

09-04-2016: Για άλλη μια φορά ξεχώρισε με την υπέροχη  εμφάνισή της  η Βυζαντινή – Παραδοσιακή χορωδία των Πατρών «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ», η οποία συμμετείχε σε συναυλία Εκκλησιαστικής μουσικής που έγινε στον Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, με τίτλο «Υπεραγία Θεοτόκος – Η Υπέρμαχος Στρατηγός», στα πλαίσια των ετησίων εκδηλώσεων των «Ευαγγελιστρίων 2016», το περασμένο Σάββατο 9 Απριλίου 2016 και ώρα 7.00μ.μ.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε  υπό την αιγίδα της Ι. Μ. Πειραιώς και της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών, αποτελώντας μέρος των πολλών ενδιαφερόντων εκδηλώσεων που γίνονται και φέτος στα πλαίσια των  «Ευαγγελιστρίων 2016», θεσμού που έχει κλείσει αισίως τα 18 χρόνια, χάρις στον ακούραστο και συνεχή αγώνα του προϊσταμένου του Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Πειραιώς και άξιου πρωτοπρεσβύτερου,  π. Γεωργίου Γεωργακόπουλου.

Την συναυλία άνοιξε ο παιδικός χορός του Σχολείου Ψαλτικής υπό την διεύθυνση του κ. Κωνσταντίνου Μπουσδέκη και ακολούθησε το πρόγραμμα της πρώτης Βυζαντινής χορωδίας, του Βυζαντινού χορού «Εν Ψαλτηρίω», με κανονάρχη τον κ. Κωνσταντίνο Φωτόπουλο, που απέδωσε του ύμνους της εξαίσια με Αγιορείτικο ιεροψαλτικό ύφος. Ιδιαίτερα όμορφη ήταν η συμμετοχή της παιδικής χορωδίας, που με τις γλυκές μελωδίες της γέμισε με αρμονία και ελπίδα τον κατάμεστο ναό. Στο δεύτερο μέρος της Εκκλησιαστική μουσικής εκδήλωσης έψαλλε η Βυζαντινή – Παραδοσιακή χορωδία των Πατρών «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ», υπό την διεύθυνση του χοράρχη της  Πρωτοψάλτη κ. Χαραλάμπους Θεοτοκάτου, συμμετέχοντας αποδεχόμενη την τιμητική πρόσκληση της  Ι. Μ. Πειραιώς και των υπευθύνων της διοργάνωσης των «Ευαγγελιστρίων 2016». Ο 40μελής Βυζαντινός χορός παρουσίασε στο πρόγραμμά του επιλεγμένα Θεομητορικά μέλη και γνωστούς διαχρονικούς Βυζαντινούς ύμνους, με εναλλαγή κατανυκτικών μελωδημάτων και επίκαιρων, πανηγυρικών χορωδιακών, Εκκλησιαστικών ασμάτων. Η αρίστη απόδοση των ύμνων, με αξιοζήλευτη αρμονία μέλους – ισοκρατήματος, τέλειες τονικές εναλλαγές και αμιγώς επικό και Πατριαρχικό ύφος, ενθουσίασε τους παρευρισκομένους και προκάλεσε το θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημά τους.  Στο γνωστό κοντάκιο «Τη Υπερμάχω» το κοινό σηκώθηκε όρθιο ψάλλοντας μαζί με τον χορό, ενώ η ονειρική απόδοση των ύμνων της Αγίας Αναφοράς «Σε υμνούμεν – Άξιον εστίν» οδήγησε το φιλόμουσο ακροατήριο σε ψυχική ανάταση, στις λεωφόρους της Θείας αγαλλιάσεως. Στο ισοκράτημα του χορού συμμετείχε και ο  πρόεδρος της χορωδίας κ. Γεώργιος Βέργος.  Τους ύμνους των χορών  παρουσίασε και ανέλυσε θεολογικά, με απόλυτη επιτυχία,  ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Σπυρίδων Πέτρου. Την  εκδήλωση έκλεισε με μικρή ομιλία του ο πανοσιολογιώτατος εκπρόσωπος  του  Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ, Αρχιμανδρίτης π. Τύχων Κουτσοφιός, ενώ ακολούθησε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων. Ο  προϊστάμενος του Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Πειραιώς  π. Γεώργιος Γεωργακόπουλος  πρόσφερε μια εικόνα της Ευαγγελίστριας στους χοράρχες των χορωδιών, ενώ ο πρόεδρος του Φωκαέα κ. Γεώργιος Βέργος του έδωσε μια εικόνα του Πρωτοκλήτου Αποστόλου Ανδρέα και ο κ. Θεοτοκάτος μια συλλογή από τις δισκογραφικές παραγωγές του χορού.

Στην Εκκλησιαστική αυτή μουσική πανδαισία παρευρέθηκαν πολλοί ιερείς, εκπρόσωποι των Αρχών της πόλης, μουσικολογιώτατοι ιεροψάλτες του Πειραιά, ο Άρχων Μουσικοδιδάσκαλος της Μ.τ.Χ.Ε. κ. Δημοσθένης Παϊκόπουλος και τα μέλη του Συλλόγου Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως, κ. Καλλίστρατος Κοφόπουλος και κ. Νικόλαος Τυροβόλης, ο Μουσικολογιώτατος Πρωτοψάλτης και εκλεκτός μαθητής του Άρχοντος Πρωτοψάλτου Χαρίλαου Ταλιαδώρου, κ. Διονύσιος Λέντζιος, ο Καθηγητής Βυζαντινής και Ευρωπαϊκής μουσικής κ. Δημοσθένης Φιστουρής, ο επίκουρος Καθηγητής Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννης Φούλιας,  και πλήθος κόσμου.