Εορταστικές εκδηλώσεις του Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Περιβλέπτου Ιωαννίνων προς τιμή του Αγ. Κοσμά του Αιτωλού

 
 

Στην ιστορική πόλη των Ιωαννίνων μετέβη η  χορωδία «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ», ο χοράρχης της κ. Χαράλαμπος Θεοτοκάτος και ο πρόεδρός της κ. Γεώργιος Βέργος, μετά σχετική πρόσκληση, για να συμμετέχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις του Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Περιβλέπτου της πόλης, που πραγματοποιήθηκαν στις 23 και 24 Αυγούστου, με αφορμή την εορτή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού  και την συμπλήρωση 300 ετών από την γέννηση του Μεγάλου Διδάχου του Γένους(1714-2014). Στον αύλειο χώρο του Ιερού ναού της Θεοτόκου,  συνυπάρχει ιερό παρεκκλήσιο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, που κάθε χρόνο πανηγυρίζει στην εορτή του Αγίου. Οι εορταστικές εκδηλώσεις έγιναν  με την πρωτοβουλία της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων και διοργανώθηκαν από το ιερατείο και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του ανωτέρω ναού, όπου ψάλλει ο καλλικέλαδος Πρωτοψάλτης και μέλος του χορού του «ΦΩΚΑΕΩΣ» Νικόλαος Καραβιώτης. Οι εορταστικές εκδηλώσεις που ξεκίνησαν από τον Φεβρουάριο του 2014, με προσκυνηματικές  εκδρομές, επιστημονικές ημερίδες, εκθέσεις εικόνων του Αγίου και συναυλίες, κορυφώθηκαν το διήμερο 23 και 24 Αυγούστου, με τον πανηγυρικό Εσπερινό και την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Στον εσπερινό του Σαββάτου, ο βυζαντινός χορός «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ»  απέδωσε εξαίσια  τους ύμνους, υπό την διεύθυνση του χοράρχη του κ.  Χαράλαμπου Θεοτοκάτου, σε τόνο πανηγυρικό και ύφος Πατριαρχικό,  στο παρεκκλήσιο του Αγίου Κοσμά, χοροστατούντος του γενικού Αρχιερατικού της Ι. Μ. Ιωαννίνων π. Ευφραίμ, με την παρουσία πολλών ιερέων και πλήθους πιστών, ενώ στη συνέχεια έψαλλε στην αρτοκλασία που έγινε στον προαύλιο χώρο του ναού. Ακολούθησε γιορτή με τραγούδια των παιδιών των νεανικών Εκκλησιαστικών συνάξεων της ενορίας και γεύμα προς τιμή της φιλοξενούμενης βυζαντινής χορωδίας.
Την  Κυριακή το πρωί, η 15μελής χορωδία, προσκεκλημένη από τον προϊστάμενο του Ναού π. Χρήστο Αντώνη, έψαλλε  στον Όρθρο και την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που πραγματοποιήθηκε  στον Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Περιβλέπτου Ιωαννίνων, χοροστατούντος του νεοενθρονισθέντος  Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ.κ.  Μαξίμου. Ο βυζαντινός χορός καθήλωσε τους πιστούς με την θαυμάσια ψαλμωδία του, προκαλώντας ψυχική αγαλλίαση και πνευματική ευφορία στους παρευρισκομένους  και κέρδισε τις εντυπώσεις και τα συγχαρητήρια των κληρικών και των πιστών. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, ο οποίος μίλησε για τον ισαπόστολο Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό τονίζοντας ότι «ο Άγιος δεν είχε τίποτα για τον εαυτό του, μόνο ένα σκαμνί και έλεγε αυτός είναι ο θρόνος μου». Επίσης ο Σεβασμιώτατος μίλησε για την πνευματική γνώση και ανθρώπινη γνώση, υπογραμμίζοντας: «Διαφορετικά χειρίζεται την γνώση ένας φωτισμένος από το Άγιο Πνεύμα και διαφορετικά ένας άγευστος της χάρης και των πνευματικών χαρισμάτων. Ο Άγιος Κοσμάς δίδαξε Χριστό και Ελλάδα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων, ολοκληρώνοντας την ομιλία του. Κατόπιν  ακολούθησε κέρασμα και ανταλλαγή δώρων του Σεβασμιωτάτου με την Βυζαντινή Χορωδία, στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα δεξιώσεων του ναού. Ο πρόεδρος της χορωδίας κ. Γεώργιος Βέργος πρόσφερε στον Σεβασμιώτατο εικόνα του πολιούχου μας Πρωτοκλήτου Αποστόλου Ανδρέα, με τις ευχές του χορού για Θεία ενδυνάμωση και επιτυχία στο νέο έργο του, ενώ ο Μητροπολίτης αφού ευχαρίστησε τον χορό για την μοναδική παρουσία του, δώρισε στον πρόεδρο και τον χοράρχη μια εικόνα του Νεομάρτυρος Αγ. Γεωργίου του Ιωαννίτη, προσκαλώντας τον και την επόμενη χρονιά στις εορταστικές εκδηλώσεις  προς τιμή του Αγ. Κοσμά.

Φωτογραφικό Υλικό:


24-08-2014: ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Υπάρχουν 17 φωτογραφίες σε αυτή την κατηγορία.


Ιστοσελίδες

http://romfea.gr/epikairotita/26166-2014-08-24-18-17-07
http://www.skaipatras.gr/skai-events/item/89231-a.html
http://www.patrasevents.gr/article/124123-kerdise-tis-entiposeis-i-patrini-vyzantinii-xorodia-thodoros-fokaeis-deite-fotografies
http://pelop.gr/?page=article&DocID=202478&srv=14
http://www.dete.gr/articles/229467
http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/285346
http://www.youtube.com/watch?v=Wln32PsdVmI

Videos

ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΑΝΗΡ – ΜΕΛΗ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ - ΜΕΓΑΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ΤΟΥ ΑΙΤΩΛΟΥ