ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ «ΦΩΚΑΕΩΣ» ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

 
 

11-13/05/2012: Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη της Βυζαντινής χορωδίας «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ» στην Κωνσταντινούπολη, στις 11, 12 και 13 Μαΐου. Ο Βυζαντινός χορός έφτασε μετά ένα κουραστικό οδικό ταξίδι, το πρωί της Παρασκευής στην Πόλη  και μετά μια μικρή ξεκούραση επισκέφτηκε το κέντρο της μεγαλούπολης και την ονομαστή  Κλειστή Αγορά.

Το βράδυ επισκέφθηκε το γραφικό Κουπ-Καπί και την επομένη το πρωί ξεναγήθηκε στα Ελληνικά μνημεία της Βασιλεύουσας,. Επίσκεψη στην Αγία Σοφία, τον Ιππόδρομο, την Στέρνα του Ιουστινιανού, την Μονή Βλαχερνών, την Μονή Χώρας και την Μονή Ζωοδόχου Πηγής στο Μπαλουκλί, όπου ο χορός έψαλλε κατανυκτικά. Το ίδιο απόγευμα, μέλη του χορού μαζί με τον πρόεδρο και τον χοράρχη του, μετέβησαν στο Πατριαρχικό
Ι. Ν. Αγ. Γεωργίου, στο Φανάρι και πλαισίωσαν τους Βυζαντινούς  χορούς του ναού, κατά τον εσπερινό. Στη συνέχεια ο Πρωτοσυγκελλεύων Άγιος Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος εδέχθη τους επισκέπτες  και συνομίλησε με τον χορό στη αίθουσα του Οικουμενικού Θρόνου. Εκεί ο χοράρχης και οι Ιεροψάλτες του χορού είχαν την τιμή να μιλήσουν με τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη του Πατριαρχικού ναού κ. Λεωνίδα Αστέρη.
Την επομένη ο Βυζαντινός χορός και τα συνοδά μέλη της αποστολής είχαν την ευκαιρία να εκκλησιαστούν κατά την διάρκεια της Συνοδικής Θείας  Λειτουργίας που έγινε  στον Αγ. Γεώργιο. Στην εορτή  πάντων των ἐν Αγίοις Αρχιεπισκόπων και Πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως, την Κυριακή της Σαμαρείτιδος, 13ην Μαΐου, τελέστηκε μετά της προβλεπομένης Εκκλησιαστικής τάξεως η Θεία Λειτουργία, κατά την οποία συνλειτούργησαν η Α. Θ. Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος, και η Α. Μακαριότης, ο Αρχιεπίσκοπος Τσεχίας καί Σλοβακίας κ. Χριστοφόρος.  Μετ᾿ αυτών συνλειτούργησαν οι Σεβασμιώτατοι . Μητροπολίτες Φιλαδελφείας κ. Μελίτων, Σεβαστείας κ. Δημήτριος, Ικονίου κ. Θεόληπτος, Μιχαλουπόλεως και Κασσοβίας κ. Γεώργιος, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος και Προύσης κ. Ελπιδοφόρος. Τον Θείον Λόγον κήρυξε ο Μητροπολίτης Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίος.  Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι  ο Επίτροπος του Παναγίου Τάφου ἐν τη Πόλει, Κληρικοί και Μοναχές , ο Γενικός Πρόξενος τῆς Ἑλλάδος, η Γεν. Πρόξενος της Τσεχίας , Άρχοντες Οφικιάλιοι, παράγοντες της Ομογένειας και πλήθος πιστών. Στις πρώτες θέσεις,  στον Πατριαρχικό ναό παρακολούθησαν την Ιερή ακολουθία τόσο ο  πρόεδρος  και ο χοράρχης όσο και τα μέλη του συμβουλίου της χορωδίας του «ΦΩΚΑΕΩΣ».

ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΣΤΟΝ Ι. Η. ΑΓ. ΤΡΙΑΔΟΣ

Την Κυριακή 13 Μαΐου 2012, στις 5.00μ.μ. πραγματοποιήθηκε στον ιστορικό και περικαλλή Ι. Ν. Αγ. Τριάδος Σταυροδρομίου Κωνσταντινουπόλεως, παρουσία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, η προγραμματισμένη συναυλία του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς τιμήν των Αρχιεπισκόπων και Ποιμένων Μαρτύρων της Πόλης. Στην εκδήλωση που διοργάνωσε η κοινότητα Σταυροδρομίου με τον βυζαντινό χορό του «ΦΩΚΑΕΩΣ» παρευρέθησαν οι Σεβασμιώτατοι Τρανουπόλεως κ. Γερμανός, Θεοδωρουπόλεως κ. Γερμανός,  Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Πρωτοσυγκελλεύων κ. Στέφανος, σχεδόν όλη η Πατριαρχική αυλή, ο Άρχων Πρωτοψάλτης του Πατριαρχικού ναού του Αγ. Γεωργίου Φαναρίου κ. Λεωνίδας Αστέρης,  ο Πρόξενος κ. Ματθιουδάκης, ο Πρέσβης κ. Χρυσανθόπουλος, το Συμβούλιο της κοινότητας Σταυροδρομίου, πολλοί Έλληνες της Πόλης και τα συνοδά μέλη της αποστολής του «ΦΩΚΑΕΩΣ».
Την εκδήλωση άνοιξε ομιλία του προέδρου της κοινότητας Σταυροδρομίου κ. Γ. Παπαλιάρη, ο οποίος καλωσόρισε την χορωδία και αναφέρθηκε στην σημασία της εορτής και της συναυλίας. Στη συνέχεια ο κ. Βέργος ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο για την τιμητική πρόσκληση  προς τον χορό για την παρουσία του στην Πόλη, αναφέρθηκε στο ιστορικό του χορού και τις δισκογραφικές του παραγωγές και κατέληξε: « Η επίσκεψή μας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και η πραγματοποίηση της σημερινής μας συναυλίας στον Ι. Ν. Αγ. Τριάδος  Κωνσταντινουπόλεως μετά τη σχετική πρόσκληση, αποτελεί μεγίστη τιμή για τον Βυζαντινό μας χορό και κορυφαίο γεγονός στην μουσική, ιστορική διαδρομή του. Γι’ αυτό, για άλλη μια φορά σας ευχαριστούμε όλους θερμά και σας προσκαλούμε να υποδεχτούμε τον Βυζαντινό μας χορό με ένα ζεστό χειροκρότημα και να συνψάλουμε μαζί του προσευχόμενοι ύμνους επιλεγμένους,  προς «Δόξαν Θεού και τέρψιν ώτων ακοώντων».
Ο Βυζαντινός χορός κατόπιν απέδωσε άριστα και σύμφωνα με το Πατριαρχικό ύφος  επιλεγμένα μέλη τόσο από την Υμνολογία του Πάσχα όσο και από όλο το Εκκλησιαστικό έτος , συμπεριλαμβανομένων και ύμνων των Μεγάλων Ιεροψαλτών της Κωνσταντινουπόλεως, υπό την διεύθυνση του χοράρχη του Μουσικολογιωτάτου Πρωτοψάλτου, κ.Χαραλάμπους Θεοτοκάτου. Η ορθή εκτέλεση των Βυζαντινών μελών, η αρμονία μέλους και ισοκρατήμαστος και η άριστη ακουστική του ναού, δημιούργησαν ένα μεγαλειώδες, μελωδικό και συγκινητικό ηχητικό αποτέλεσμα, που απέσπασε το θερμότατο χειροκρότημα όλων των παρευρισκομένων. Κλείνοντας την εκδήλωση, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ευχαρίστησε τον Βυζαντινό χορό για την σημερινή «συγκινητικά εξαίσια» συναυλία του, συνεχάρη τους κυρίους Βέργο και Θεοτοκάτο και τα μέλη του χορού για την πολιτιστική 7ετή τους προσφορά, ενώ ευχήθηκε ανάλογη συνέχεια και πλήρη ευόδωση των ευγενών σκοπών τους. Ακόμη, έστειλε συγχαρητήρια και ευχαριστίες στον Σεβασμιώτατο Πατρών, θεωρώντας τον ιδιαίτερα τυχερό που διαθέτει η πόλη του τόσο καλές χορωδίες και ολοκλήρωσε την ομιλία του αναφερόμενος στην μεγάλη εορτή της ημέρας. Μετά το πέρας της ομιλίας του ο Πρόεδρος της Βυζαντινής – Παραδοσιακής χορωδίας «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ» έδωσε ένα ιδιαίτερο δώρο στον προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, ελάχιστο δείγμα της ευγνωμοσύνης του χορού για τη τιμητική πρόσκληση και παρουσία του στην σημερινή εκδήλωση, ένα Πατριαρχικό εγκόλπιο φιλοτεχνημένο από ειδικευμένους τεχνίτες της πόλης των Ιωαννίνων με αφιέρωση στο πίσω μέρος του( Τη Αυτού Θειωτάτη Παναγιότητι, Τω Οικουμενικω Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίον, υϊκώς  Χορωδία  «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ» 13-05-2012). Συγκινημένος ο Παναγιώτατος  ευχαρίστησε τον κ. Βέργο για το  όμορφο δώρο, τον ασπάστηκε πατρικώς και στη συνέχεια χαιρέτησε τον χοράρχη, τους χορωδούς και όλα τα μέλη της Ελληνικής αποστολής.  Ακολούθησε δεξίωση προς τιμήν της χορωδίας στο Πνευματικό Κέντρο του Ι. Ν. Αγ. Τριάδος Σταυροδρομίου Κωνσταντινουπόλεως.
Ήταν όντως για όλους μια μοναδικά ευχάριστη και αξέχαστη εμπειρία.


Φωτογραφικό υλικό:


Εφημερίδες:


Ιστοσελίδες:

http://www.pelop.gr/?page=article&DocID=33496&srv=14
http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/127982
http://www.patrastimes.gr/arthro.php?id=16879
http://www.patrasnews.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=103986&catid=4:dete&Itemid=3
http://www.dete.gr/news.php?article_id=94099
http://www.skaipatras.gr/skai-events/item/39910-δείτε-φωτομοναδική-εμπειρία-η-επίσκεψη-του-φωκαεωσ-στην-κωνσταντινούπολη.html
http://fanarion.blogspot.com/2012/05/blog-post_16.html
http://www.stegi-chorus.gr/greek/meli/ek354.html
http://www.odigos.gr/news_details.php?news=3281


Videos:


Των Αγίων Πατέρων ο Χορός

Η Πηγή της Ζωαρχίας

Πολυέλεος - Δούλοι Κύριον

Αργές Καταβασίες Πάσχα


Σε Υμνούμεν - Άξιον Εστί Χατζηαθανασίου

Χριστός Ανέστη