Εξαιρετική μουσική συνάντηση με επιβλητική συμμετοχή «Φωκαέως» στο Άργος

07-05-2023: Ο Βυζαντινός Χορός “Άγιος Πέτρος Επίσκοπος Άργους“, στα πλαίσια των εορτασμών για τον Πολιούχο και Προστάτη του Άγιο Πέτρο, πραγματοποίησε την Κυριακή 7 Μαΐου  εκδηλώσεις με γενικό τίτλο: «Άγιος Πέτρος 2023 – Πέτρε τῶν Ἀργείων καλλονή…». Οι εκδηλώσεις έγιναν υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδας, σε συνδιοργάνωση με την Κ.Ε.Δ.Α.Μ. του Δήμου Άργους – Μυκηνών.  Το πρωί της Κυριακής στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου Αργείων «ο Δαναός», πραγματοποιήθηκε αγιολογική ημερίδα αφιερωμένη στον Άγιο Πέτρο. Το ίδιο απόγευμα, στις 7.00 μ.μ., στον καθεδρικό Ι. Ν. του Αγίου Πέτρου Άργους, πραγματοποιήθηκε χορωδιακή συνάντηση με τη συμμετοχή 4 Εκκλησιαστικών, Βυζαντινών χορωδιών, της Σχολής Βυζαντινής μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδας, με χοράρχη τον Πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ι. Ν.  Αγ. Γεωργίου και καθηγητή  Βυζαντινής μουσικής, κ. Δημήτριο Καρκαλάτο, τον Βυζαντινό Χορό της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος (ΟΜ.Σ.Ι.Ε.), σε διδασκαλία και διεύθυνση του χορού από τον Πρωτοψάλτη και ερευνητή κ. Χαράλαμπο Συμεωνίδη, της Βυζαντινής – Παραδοσιακής χορωδίας «Θεόδωρος Φωκαεύς»,  με χοράρχη τον Μουσικολογιώτατο Πρωτοψάλτη του Ι. Ν.  Αγ. Σοφίας Πατρών κ. Χαράλαμπο Θεοτοκάτο και τον Βυζαντινό χορό «Άγιος Πέτρος Επίσκοπος Άργους» του Ι. Ν.  Αγ.  Πέτρου, με χοράρχη τον Λαμπαδάριο του ιερού ναού κ. Ιωάννη Χαβιαρλή. Στην μουσική σύναξη των χορωδιών παρευρέθηκαν ο Μητροπολίτης Αργολίδας κ.κ. Νεκτάριος, ο βουλευτής Αργολίδος Γ. Ανδριανός, ο πρόεδρος της ΚΕΔΑΜ κ. Π. Σκούφης, ο πρόεδρος του Ι.Σ.Κ.Ε., πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Σελλής, ο αντιδήμαρχος Ναυπλίου κ. Κ. Ρούτουλας, η υποψία βουλευτής της Ν.Δ. κ. Σόνια Ταντάρου – Κρίγγου, πολλοί σεβαστοί πατέρες, πολλοί ιεροψάλτες και πλήθος κόσμου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ορθή απόδοση επίκαιρων ύμνων από την χορωδία της Σχολής Βυζαντινής μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδας, ενώ στη συνέχεια έψαλλε ο ολιγομελής  Βυζαντινός Χορός της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος, που επίσης απέδωσε εξαίσια το μουσικό του πρόγραμμα. Ακολούθησε η επιβλητική μουσική εμφάνιση της Βυζαντινής – Παραδοσιακής χορωδίας «Θεόδωρος Φωκαεύς, η οποία έκλεψε την παράσταση και κέρδισε τις εντυπώσεις, με την θαυμάσια εκτέλεση των μουσικών μελών που είχε επιλέξει. Ξεχώρισαν οι αποδόσεις των ύμνων «Χριστός Ανέστη» – μέλος αρχαίον, των μεγαλυναρίων του Πάσχα «Ο Άγγελος εβόα», «Ευφραίνου –  Αγάλλου», του ειρμού της Θ΄ ωδής «Μη της φθοράς», ενώ η μουσική ανάταση και κορύφωση ολοκληρώθηκε με την δοξολογία Ιακώβου Πρωτοψάλτου, σε Πατριαρχικό ύφος, με πλήρη αρμονία μέλους – ισοκρατήματος, που ολοκλήρωσε την μουσική πανδαισία. Συγκινητική ήταν και η μονωδία του χορωδού του Φωκαέως Κωνσταντίνου Αγγελακόπουλου στο στιχηρό των Αίνων «Εις το μνήμα». Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον οικείο χορό  «Άγιος Πέτρος Επίσκοπος Άργους» να αποδίδει επίσης εξαιρετικά το μουσικό του πρόγραμμα. Την μουσική εσπερίδα έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδας κ.κ. Νεκτάριος με ομιλία του, ενώ μετά την απόδοση του ύμνου της Αγίας Αναφοράς «Σε υμνούμεν» από τον παρευρισκόμενο Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Φώτιο Γιαννακάκη, οι χορωδοί των 4 χορωδιών έψαλλαν όλοι μαζί το «Άξιον εστίν», υπό την τιμητική διεύθυνση του χοράρχη της Βυζαντινής – Παραδοσιακής χορωδίας «Θεόδωρος Φωκαεύς, Μουσικολογιωτάτου Πρωτοψάλτου του Ι. Ν.  Αγ. Σοφίας Πατρών κ. Χαραλάμπους Θεοτοκάτου. Τιμητικές πλακέτες και δώρα δόθηκαν στους προέδρους και χοράρχες όλων των μουσικών σχημάτων που συμμετείχαν στην εκδήλωση, ενώ μετά το πέρας της ακολούθησε πλούσιο γεύμα, που παρατέθηκε προς τιμήν των φιλοξενουμένων χορωδιών.

Χορωδία «Θεόδωρος Φωκαεύς»: π. Βασίλειος Πατσός, π. Χαράλαμπος Σταματόπουλος, Αγγελακόπουλος Κωνσταντίνος, Αθανασόπουλος Σωτήριος,  Γαρδίκης Νεκτάριος, Γεωργόπουλος Γεώργιος, Γιαλελής Ανδρέας, Γκουρβέλος Σπυρίδων, Δημήτρουλας Κωνσταντίνος, Θεοδωρόπουλος Γεώργιος, Καραγκούνης Λουκάς,  Κοζιώρης Ιωάννης, Κοροντζής Κωνσταντίνος, Κυριακόπουλος Θεόδωρος, Κωνσταντακόπουλος Διονύσιος,  Κωστακιώτης Ευάγγελος,  Λαμπρόπουλος Αλέξανδρος, Λαμπρόπουλος Γεώργιος,   Λέντζιος Παναγιώτης, Μαντέλης Γεώργιος, Μάρκου Γεώργιος, Παπαδημητρίου Νικόλαος, Παπαδόπουλος Γρηγόριος, Πολύδωρος Παναγιώτης, Σαγιάς Πελοπίδας, Σταθόπουλος Γεράσιμος, Σταματόπουλος Δημήτριος,   Στεφανόπουλος Κωνσταντίνος, Φράγκος Νικόλαος,  Χαλκίδης Παναγιώτης.