4 χρόνια “ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ”

17-09-2009: Τα τέσσερα χρόνια από την ίδρυσή της γιορτάζει η Βυζαντινή – Παραδοσιακή χορωδία «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ», τέσσερα χρόνια ιστορίας και προσπάθειας που την έχουν καθιερώσει στον πολιτιστικό χώρο της πόλης των Πατρών και τη έχουν κάνει γνωστή και πέρα απ’ αυτήν.
Όπως είναι γνωστό, ο Βυζαντινός Χορός «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ» ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2005, χάρη στην πρωτοβουλία του γνωστού ιατρού, Ορθοπαιδικού, κ. Γεωργίου Βέργου και του εξαίρετου Πρωτοψάλτη κ. Χαράλαμπου Θεοτοκάτου, που δημιούργησαν ένα καινούργιο μουσικό σχήμα, το οποίο συμπεριέλαβε νέους και πολλά υποσχόμενους μελωδούς από παλαιότερες συνεργασίες του Γ. Βέργου και έμπειρους γνωστούς Ιεροψάλτες που επέλεξε ο έμπειρος χοράρχης κ. Θεοτοκάτος . Χαρακτηριστικό γνώρισμα του νέου χορού είναι ο συνδυασμός της ορθής γνώσης της τέχνης της Βυζαντινής Μουσικής, από μέρους των νεαρών Ιεροψαλτών της και ο ενθουσιασμός και ο ζήλος των ελπιδοφόρων μελωδών , με σκοπό την διάσωση και διάδοση της Πατρώας Ελληνοχριστιανικής μας μουσικής Παράδοσης .
Τα τέσσερα αυτά χρόνια, η Βυζαντινή – Παραδοσιακή Χορωδία «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ», με τις ζωντανές εμφανίσεις της σε εκκλησίες και πολιτιστικούς χώρους της πόλης μας, με την συμμετοχή της στα πολιτιστικά δρώμενα των Πατρών και τις μουσικές παραγωγές της (τρεις ιδιαίτερα επιτυχημένοι ψηφιακοί δίσκοι μέσα στην τετραετία, με αποκορύφωμα το πρωτοπόρο συλλεκτικό CD προς τιμή του Αγ. Ανδρέα στα Πρωτοκλήτεια 2008), θέλει να παρουσιάσει και να αναδείξει στο φιλόμουσο κοινό της Πάτρας αλλά και της Ελλάδας, τις πολυποίκιλες πτυχές της Ελληνικής μουσικής μας Παράδοσης. Και αναφερόμαστε εδώ τόσο στην Βυζαντινή Εκκλησιαστική μας μουσική όσο και στο Ελληνικό Παραδοσιακό Δημοτικό τραγούδι, όπου ο χορός θέλει να αναδείξει την αστείρευτη και ιδιαίτερα αξιόλογη πολιτιστική μας κληρονομιά, γράφοντας την δική του ιστορία, ανοίγοντας ένα καινούργιο πολιτιστικό κεφάλαιο με πολλές υποσχέσεις για το μέλλον.