Κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του χορού.

30-01-2011: Σε ένα ιδιαίτερα ζεστό περιβάλλον, σε φιλική και εορταστική ατμόσφαιρα, στην αίθουσα του Κέντρου πολιτισμού «Περί Τεχνών», πραγματοποιήθηκε την Κυριακή30 Ιανουαρίου 2011, στις 7.30 μ. μ. η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας της Βυζαντινής – Παραδοσιακής χορωδίας «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ», παρουσία του διοικητικού υπευθύνου του χορού κ. Γεωργίου Βέργου, του χοράρχη του κ. Χαράλαμπου Θεοτοκάτου και των μελών της χορωδίας. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους , εκπρόσωποι των πολιτικών Αρχών της πόλης, ιερείς και γνωστοί Πρωτοψάλτες των Πατρών, καθώς και πολλοί φίλοι της χορωδίας και μέλη των οικογενειών των ψαλμωδών της.
Την κοπή της βασιλόπιτας άνοιξε ευχαριστήριος ομιλία του κ. Γ. Βέργου προς τους παρευρισκομένους και ακολούθησε η ευλογία της πίτας από τον εκπρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Αμβρόσιο Γκουρβέλο, παρουσία και των άλλων ιερέων του χορού, π. Βασιλείου Πατσού και π. Χαραλάμπους Σταματόπουλου. Στην ομιλία που συνόδευσε την κοπή της πίτας, ο π. Αμβρόσιος αναφέρθηκε στην αξία της Βυζαντινής υμνολογίας και την σημασία της διάσωσης και διάδοσής της και συνεχάρη τόσο τον χοράρχη όσο και τα μέλη του χορού για το έργο τους. Μιλώντας επίσης για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της χορωδίας του «ΦΩΚΑΕΩΣ» στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης μας και όχι μόνο, τα 5 έτη της μουσικής της ιστορίας, εξήρε τον ρόλο του προέδρου του χορού κ. Γεωργίου Βέργου και εξέφρασε τον θαυμασμό του για τον ζήλο με τον οποίο εργάζεται για την επιτυχία των στόχων του μουσικού συνόλου. Τέλος μετέφερε σε όλους τις ευχές του Μητροπολίτη μας και ολοκλήρωσε τον λόγο του ευχόμενος η νέα χρονιά να είναι ακόμη πιο επιτυχημένη.
Στη συνέχεια η χορωδία έψαλε επίκαιρους ύμνους και ο κ. Βέργος μίλησε, κάνοντας απολογισμό του περασμένου έτους, αναφερόμενος τόσο στις συναυλίες της χορωδίας, όσο και στο επιτυχημένο ταξίδι της στην Ορθόδοξη Σερβία. Επίσης ο διοικητικός υπεύθυνος του χορού αναφέρθηκε και στον πρόσφατο επιτυχημένο δίσκο του , ο οποίος εξαντλήθηκε και θα ανατυπωθεί, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία και αποσπώντας τις καλύτερες των κριτικών. Ολοκληρώνοντας παρουσίασε το πρόγραμμα της νέας χρονιάς και τις μελλοντικές υποχρεώσεις της χορωδίας , ευχαριστώντας τους χορωδούς για την προσφορά και την συνέπειά τους, ευχόμενος για ανάλογη συνέχεια στο ευγενές έργο τους. Μετά ακολούθησε μικρή ομιλία του χοράρχη και ευχές για την νέα χρονιά και παρουσιάστηκε το πρόγραμμα των προβών για την πρώτη εμφάνιση του χορού, που θα γίνει τον Απρίλιο σε εκκλησία των Αθηνών, παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου.
Τυχερός της φετινής βασιλόπιτας του «ΦΩΚΑΕΩΣ» ήταν ο Κώστας Βάσσης, που κέρδισε ένα μουσικό βιβλίο που ο χοράρχης επέλεξε ως δώρο για το φλουρί της πίτας των χορωδών, Στην βασιλόπιτα που μοιράστηκε στους υπόλοιπους, το φλουρί έτυχε στη σύζυγο του χορωδού Αλέξη Λαμπρόπουλου, με δώρο ένα όμορφο γούρι για τη νέα χρονιά.

pita2001_2