23-11-2014: Συναυλία της χορωδίας Θεόδωρος Φωκαεύς προς τιμήν Α.Μ. της Μ.τ.Χ.Ε. Δ. Παϊκόπουλου στα Πρωτοκλήτεια 2014.

 
 

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η κορυφαία μουσική εκδήλωση στα Πρωτοκλήτεια 2014, της Βυζαντινής χορωδίας «Θεόδωρος Φωκαεύς», προς τιμήν του Άρχοντος Μουσικοδιδασκάλου της Μ. τ. Χ. Ε. κ. Δημοσθένους Παϊκοπούλου,
την Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 7.00μ.μ. στον κατάμεστο, νέο Ι. Ν. του Πρωτοκλήτου Αποστόλου Ανδρέου Πατρών. Ξεκινώντας τις επετειακές εκδηλώσεις για τα 10 χρόνια της μουσικής του ιστορίας, ο Βυζαντινός χορός, σε μια μεγαλειώδη συναυλία, σε συνεργασία με την Ι. Μ. Πατρών, τον εν Αθήναις Σύλλογο Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως και την Στέγη Ελληνικών Χορωδιών, αποφάσισε να τιμήσει για την τεράστια και ανεκτίμητη προσφορά του στην Εκκλησιαστική – Βυζαντινή μουσική Παράδοση της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, έναν απ’ τους τελευταίους μεγάλους Πρωτοψάλτες της Πόλης, τον Άρχοντα Μουσικοδιδάσκαλο της Μ. τ. Χ. Ε. κ. Δημοσθένη Παϊκόπουλο.
Στην εισαγωγική του ομιλία, ο πρόεδρος της Βυζαντινής χορωδίας «Θεόδωρος Φωκαεύς» κ. Γεώργιος Βέργος, αφού αναφέρθηκε στην πολιτιστική πορεία, τις πιο αξιοσημείωτες εκδηλώσεις και το πλούσιο δισκογραφικό έργο του χορού, κατέληξε καταδεικνύοντας την αξία του τιμωμένου προσώπου, λέγοντας πως η χορωδία σήμερα θα απονείμει τιμητική διάκριση για το έργο του «στον υπέροχο Πρωτοψάλτη, τον εξαίρετο μουσικό, τον μεγάλο Δάσκαλο, τον προικισμένο συγγραφέα, τον έμπειρο χοράρχη, τον σεμνό και γλυκύτατο αυτόν άνθρωπο, «τον κυρ-Δημοσθένη της καρδιάς και της ψυχής μας».
Στο πρώτο μέρος της συναυλίας, η χορωδία έψαλλε υπέροχα ύμνους προς τιμήν του Πρωτοκλήτου Αποστόλου Ανδρέα, του Πολιούχου και προστάτη της πόλης μας, ενώ στο δεύτερο απέδωσε εξαιρετικά, επιλεγμένα, διαχρονικά Βυζαντινά μέλη, υπό την διεύθυνση του χοράρχη της κ. Χαρ. Θεοτοκάτου. Ο 46μελής χορός, εκτέλεσε άριστα το μουσικό του πρόγραμμα, σύμφωνα προς το γνήσιο Πατριαρχικό ύφος, με αξιοζήλευτη συνοχή και μαθηματική ακρίβεια ως προς τον χρόνο, όπως ο ίδιος ο κ. Παϊκόπουλος επεσήμανε στην ομιλία του, με πλήρη αρμονία μέλους – ισοκρατήματος, με επικό και ανεπανάληπτο τρόπο όπου απαιτείτο και κατανυκτική απόδοση στα παρακλητικά μέλη, αποσπώντας το δυνατό και παρατεταμένο χειροκρότημα των πολυπληθούς ακροατηρίου.
Στο τελευταίο κομμάτι της συναυλίας, ο χοράρχης κ. Χαράλαμπος Θεοτοκάτος, παρουσίασε το βιογραφικό και το τεράστιο έργο του κ. Δημοσθένους Παϊκοπούλου και στη συνέχεια η χορωδία απέδωσε τρία μουσικά του μέλη, επιλογή από τις Καταβασίες των Χριστουγέννων, το Χερουβικό και το Τρισάγιον – Δύναμις, στο οποίο τον Βυζαντινό χορό διεύθυνε ο ίδιος ο κ. Παϊκόπουλος και απέδωσε μονωδιακά το «Άγιος Αθάνατος», χειροκροτούμενος θερμά από τους παρευρισκομένους. Την εκδήλωση έκλεισε με ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος εξήρε τον ζήλο, το πάθος και το έργο του προέδρου, του χοράρχη και των μελών του Βυζαντινού χορού «Θεόδωρος Φωκαεύς», αναγνωρίζοντας την μεγάλη του πρόοδο που τον έχει καθιερώσει μουσικά και καταξιώσει πανελληνίως και την άριστη σημερινή του παρουσία, λέγοντας πως «δεν νοούνται Πρωτοκλήτεια χωρίς την συμμετοχή του Φωκαέως». Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο ήθος, τον άριστο χαρακτήρα και την ανεκτίμητη μουσική προσφορά του Άρχοντος Μουσικοδιδασκάλου της Μ. τ. Χ. Ε. κ. Δημοσθένους Παϊκοπούλου, απονέμοντάς του την τιμητική πλακέτα που ετοίμασε γι’ αυτόν η χορωδία του «Φωκαέως». Μετά την συγκινητική ομιλία του κυρ – Δημοσθένη, που αναφέρθηκε στα χρόνια του στην Πόλη και την ιεροψαλτική του πορεία, ακολούθησαν οι ευχαριστίες του για την αποψινή εκδήλωση προς την Ι. Μ. Πατρών και την χορωδία Θεόδωρος Φωκαεύς», στην οποία εξέφρασε και τα συγχαρητήριά του για την μουσική της απόδοση.
Εκτός των απλών πιστών και μουσικοφίλων, την συναυλία τίμησαν με την παρουσία τους, ο Θεοφιλέστατος Μητροπολίτης Κερνίτσης κ.κ. Χρύσανθος, πολλοί ιερείς, εκπρόσωποι των Αρχών της πόλης, οι Πρωτοψάλτες κ. Αθ. Παπαναγιώτου, κ. Αρ. Μπουχάγιερ, Φ. Μπαρούτας, Γ. Μακρυγιάννης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιεροψαλτών Αχαΐας κ. Δ. Σακαλής, ο πρόεδρος της Διακιδείου Σχολής Λαού Πατρών κ. Ι. Αθανασόπουλος(συμμαθητής του κ. Παϊκόπουλου στο 4ο Λύκειο Πατρών), ο Άρχων Ιερομνήμων της Μ. τ. Χ. Ε., Θεολόγος Καθηγητής, κ. Π. Μαρτίνης, ο πρόεδρος του εν Αθήναις Συλλόγου Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως κ. Σταμάτιος – Νικόλαος Κίσσας και το μέλος του Δ.Σ. του ιδίου Συλλόγου κ. Ν. Τυροβόλης κ.α. Ήταν μια μαγική, συγκινητική, κατανυκτική, μουσική βραδιά, η κορυφαία μουσική εκδήλωση των εφετινών Πρωτοκλητείων.

Φωτογραφικό υλικό:

Εφημερίδες:

Ιστοσελίδες:

http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/301696
http://www.skaipatras.gr/skai-events/item/95034-a.html
http://pelop.gr/?page=article&DocID=210466&srv=14
http://www.patrasevents.gr/article/139002-patra-me-megali-epitixia-pragmatopoiithike-i-mousiki-ekdilosi-sta-protokliteia-pros-timin-tou-d-paikopoulou-pics
http://www.dete.gr/articles/244756
http://www.newsplus.gr/dytika/koinwnia/Patra:_I_synaylia_tis_10etias_sta_Protokliteia_2014,_tis_Vyzantinis_xorodias_TH_Fokaeys/?n=217560
http://www.dogma.gr/default.php?pname=Article&art_id=7169&catid=6
http://www.axortagos.gr/i-sinavlia-tis-10etias-apo-ton-theodoro-fokaea-pou-timise-ton-d-paikopo.html
http://www.axortagos.gr/os-ton-kir-dimostheni-tis-kardias-kai-tis-psixis-mas-prosfonise-ton-arxo.html
http://www.axortagos.gr/o-theodoros-fokaeis-timise-ton-dimostheni-paikopoulo.html
http://www.axortagos.gr/patra-me-megali-epitixia-pragmatopoiithike-i-mousiki-ekdilosi-sta-proto.html
http://www.axortagos.gr/patra-o-fokaeis-timise-ton-dimostheni-paikopoulo-deite-foto.html

Videos: