15-12-2013: ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΗ Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΦΩΚΑΕΩΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

 
 

15-12-2013:Την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013 και ώρα 19:00μ.μ.,  στον Καθεδρικό Ι. Ν. Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η Συναυλία Βυζαντινής – Εκκλησιαστικής Μουσικής με ύμνους της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας,  με τίτλο «Ψάλλομεν τω Κυρίω», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, που συνδιοργάνωσαν η Στέγη Ελληνικών Χορωδιών και ο Καθεδρικός Ι. Ν. Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού.

Στην μουσική, χορωδιακή αυτή συνάντηση, συμμετείχαν με απόλυτη επιτυχία  τρεις από τις καλύτερες, πανελληνίως καταξιωμένες και πολλά υποσχόμενες για το μέλλον Βυζαντινές χορωδίες, η οικοδέσποινα  Βυζαντινή Χορωδία Αθηνών υπό την διεύθυνση του Γεωργίου Χατζηχρονόγλου, η Βυζαντινή – Παραδοσιακή Χορωδία των Πατρών «Θεόδωρος Φωκαεύς»  υπό την διεύθυνση του Χαραλάμπους Θεοτοκάτου και το Εργαστήρι Ψαλτικής υπό την διεύθυνση του Αθανασίου Παϊβανά. Η Θρησκευτική Συνάντηση Χορωδιών πραγματοποιήθηκε  με αφορμή την επερχόμενη  γιορτή των Χριστουγέννων, που είναι η Μητρόπολη των εορτών της Χριστιανοσύνης, μιας και η ενσάρκωση του Θεανθρώπου  γίνεται πράξη με τον ερχομό του στο κόσμο για να επαναφέρει τον άνθρωπο  στον δρόμο της ορθής πίστης και της αρετής. Γύρω άλλωστε από την σημαντική αυτή εορτή έχουν μελοποιηθεί  άπειροι ύμνοι σε όλες τις γλώσσες, όπου υπάρχουν Χριστιανοί. Οι Εκκλησιαστικοί ειδικότερα ύμνοι της Ορθόδοξης μουσικής μας παράδοσης  αποτελούν σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την εισαγωγική ομιλία του προϊστάμενου του Ναού Αρχιμανδρίτη π. Συμεών Βενετσιάνου, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους χορούς για την ευγενή συμμετοχή τους στη συναυλία,  μίλησε για το νόημα της εορτής των Χριστουγέννων, καταλήγοντας  πως «με τη Γέννηση του Χριστού γίνεται κάτι το πρωτόγνωρο. Γίνεται ο Θεός άνθρωπος για να γίνει, κάτι το επίσης παράδοξο, ο Άνθρωπος Θεός». Ακολούθησε η ομιλία του εκπροσώπου του προέδρου της Στέγης Ελληνικών χορωδιών και Γενικού Γραμματέα της, κ. Γεωργίου Γεωργόπουλου, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στο  ενδιαφέρον της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών ως Συλλογικού Χορωδιακού Φορέα για όλα τα μουσικά είδη, αγκαλιάζοντας  και στηρίζοντας  την Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική και τις Βυζαντινές Χορωδίες, τόνισε στο τέλος ότι κάθε τέτοια εκδήλωση προάγει τον Πολιτισμό, την Ορθόδοξη Πνευματικότητα και την Αγάπη για το Χορωδιακό Τραγούδι, μιας και αυτός είναι επίσης ένας από τους καταστατικούς Σκοπούς της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών.
Το μουσικό πρόγραμμα, που περιελάμβανε επίκαιρους  και κλασσικούς Βυζαντινούς ύμνους, από επιλεγμένα μέλη μεγάλων υμνογράφων της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, άνοιξε η χορωδία του Εργαστηρίου Ψαλτικής υπό την διεύθυνση του Αθανασίου Παϊβανά, η οποία απέδωσε άψογα και κατανυκτικά τους Βυζαντινούς ύμνους της και χειροκροτήθηκε θερμά από το κοινό. Στη συνέχεια,  την μουσική σκυτάλη έλαβε  η  Βυζαντινή – Παραδοσιακή Χορωδία των Πατρών «Θεόδωρος Φωκαεύς»  υπό την διεύθυνση του Χαραλάμπους Θεοτοκάτου. Ο 40μελής χορός,  απέδωσε υπέροχα το μουσικό του πρόγραμμα, σύμφωνα προς το Πατριαρχικό ύφος, με πλήρη αρμονία μέλους – ισοκρατήματος, με επικό και ανεπανάληπτο  τρόπο, όπως ταιριάζει στο νεανικό του προφίλ, αποσπώντας το δυνατό και παρατεταμένο χειροκρότημα των παρευρισκομένων. Εξαίρετες μονωδίες στον Χερουβικό ύμνο απέδωσαν οι Πρωτοψάλτες της χορωδίας Κων/νος Αγγελακόπουλος και Σωτήριος Καρυτινός. Την παρουσίαση του βιογραφικού του χορού και του προγράμματός του ανέλαβε  ο πρόεδρός του κ. Γεώργιος Βέργος.  Την συναυλία έκλεισε η  οικοδέσποινα  Βυζαντινή Χορωδία Αθηνών υπό την διεύθυνση του Γεωργίου Χατζηχρονόγλου, η οποία έψαλλε θαυμάσια τα μουσικά της μέλη και επίσης καταχειροκροτήθηκε. Κατόπιν, όλοι οι Βυζαντινοί χοροί έψαλλαν τον Χριστουγεννιάτικο ύμνο «Η Γέννησις Σου Χριστέ» υπό την διεύθυνση του Γεωργίου Χατζηχρονόγλου, ολοκληρώνοντας μια κορυφαία μουσική πανδαισία.
Στο τέλος της εκδήλωσης, ο εκπρόσωπος  του προέδρου της Στέγης Ελληνικών χορωδιών και Γενικός  Γραμματέας  της, κ. Γεώργιος  Γεωργόπουλος απένειμε τιμητικά διπλώματα στους χοράρχες των τριών χορωδιών,  ενώ εικόνες της Παναγίας της Φανερωμένης   έδωσε στις φιλοξενούμενες χορωδίες και ο προϊστάμενος  του Ναού Αρχιμανδρίτης  π. Συμεών Βενετσιάνος. Ακόμη, ο πρόεδρος της Βυζαντινής  – Παραδοσιακής  Χορωδίας «Θεόδωρος Φωκαεύς» κ. Γεώργιος Βέργος  προσέφερε αναμνηστικά δώρα τόσο στον προϊστάμενο  του Ι. Ναού Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού, όσο και στους χοράρχες των άλλων δύο χορωδιών.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί ιερείς και ιεροψάλτες, ο Δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού κ. Β. Ξύδης και εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών, ο Στρατηγός ε.α. κ. Δ. Θεοδωρίτσης, ο καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Τούτουζας  και πλήθος κόσμου, που γέμισε ασφυκτικά τη εκκλησία.

Φωτογραφικό υλικό:

15-12-2013: ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΗ Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΦΩΚΑΕΩΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

« από 2 »

Εφημερίδες:

Ιστοσελίδες:

http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/301696
http://www.skaipatras.gr/skai-events/item/95034-a.html
http://pelop.gr/?page=article&DocID=210466&srv=14
http://www.patrasevents.gr/article/139002-patra-me-megali-epitixia-pragmatopoiithike-i-mousiki-ekdilosi-sta-protokliteia-pros-timin-tou-d-paikopoulou-pics
http://www.dete.gr/articles/244756
http://www.newsplus.gr/dytika/koinwnia/Patra:_I_synaylia_tis_10etias_sta_Protokliteia_2014,_tis_Vyzantinis_xorodias_TH_Fokaeys/?n=217560
http://www.dogma.gr/default.php?pname=Article&art_id=7169&catid=6
http://www.axortagos.gr/i-sinavlia-tis-10etias-apo-ton-theodoro-fokaea-pou-timise-ton-d-paikopo.html
http://www.axortagos.gr/os-ton-kir-dimostheni-tis-kardias-kai-tis-psixis-mas-prosfonise-ton-arxo.html
http://www.axortagos.gr/o-theodoros-fokaeis-timise-ton-dimostheni-paikopoulo.html
http://www.axortagos.gr/patra-me-megali-epitixia-pragmatopoiithike-i-mousiki-ekdilosi-sta-proto.html
http://www.axortagos.gr/patra-o-fokaeis-timise-ton-dimostheni-paikopoulo-deite-foto.html

Videos:

Αίμα και πυρ ( Δοξαστικόν)