ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΕΙΑ 2012 – ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΠΑΤΡΩΝ

 
 

26-11-2012: Στα πλαίσια των «Πρωτοκλητείων 2012» πραγματοποιήθηκε την σήμερα Δευτέρα, στις 8.οομ.μ., η νέα συναυλία της χορωδίας «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ»,. στον κατάμεστο Μητροπολιτικό Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, πολλών ιερέων και ιεροψαλτών, των πολιτικών, στρατιωτικών και δημοτικών Αρχών της πόλης. Η εκδήλωση, που διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία ο όμιλος «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ» έγινε με τις ευλογίες του Επισκόπου μας, την έγκριση της Επιτροπής «ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΕΙΩΝ 2012», υπό την σκέπη της Στέγης Ελληνικών χορωδιών και την αρωγή του Πολιτιστικού τομέα του Δήμου Πατρέων.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την απόδοση από την χορωδία του απολυτίκιου του Πρωτοκλήτου Αποστόλου Ανδρέα και των Εισοδίων της Θεοτόκου και ακολούθησε η εισαγωγική ομιλία του Προέδρου του χορού κ. Γεωργίου Βέργου. Ο διοικητικός υπεύθυνος της χορωδίας, αφού ευχαρίστησε όσους βοήθησαν στην πραγματοποίηση της συναυλίας, αναφέρθηκε στην 7ετή μουσική ιστορία του χορού και στην ιδιαίτερα τιμητική διάκριση που απέσπασε φέτος από την Γαλλική Ακαδημία Επιστημών για την μουσική ποιότητα και την αρτιότητα έκδοσης και παραγωγής του ψηφιακού δίσκου, που εξέδωσε στα Πρωτοκλήτεια 2008, προς τιμή του Αποστόλου Ανδρέα. Και κατέληξε: «Στην αποψινή εκδήλωση, που ουσιαστικά κλείνει μουσικά τα φετινά«Πρωτοκλήτεια», ο Βυζαντινός χορός «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ», έχοντας αποσπάσει μια τόσο σημαντική διάκριση που δικαιώνει τις προσπάθειες των χορωδών του και του χοράρχη του, καταξιώνει την Ι. Μ. Πατρών για τις υπέροχες χορωδίες που διαθέτει και διαφημίζει την Αποστολική πόλη των Πατρών σ’ όλη την Ευρώπη και προερχόμενος από την πραγματοποίηση επίσημης εκδήλωσης του Ορθοδόξου Οικουμενικού Πατριαρχείου (Μάιος 2012) – μετά πρόσκληση του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, αποφάσισε να παρουσιάσει επιλεγμένα μέλη ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΦΩΚΑΕΩΣ, του μεγάλου Μουσικοδιδασκάλου της Ιεράς Τέχνης της Βυζαντινής Μουσικής, του οποίου έχει την τιμή να φέρει το όνομά του. Ας απολαύσωμε λοιπόν τα ιδιαίτερα μουσικά μέλη που περιλαμβάνει σήμερα το πρόγραμμά της χορωδίας, και ας συνψάλλωμε και ας συμπροσευχηθούμε μαζί της, προς «Δόξαν Θεού και τέρψιν ώτων ακοώντων».
Κατόπιν, ο πολυπληθής Βυζαντινός χορός απέδωσε εξαίσια και σύμφωνα προς το Πατριαρχικό ύφος επιλεγμένα μέλη Θεοδώρου Φωκαέως, υπό την διεύθυνση του Μουσικολογιωτάτου χοράρχη του Πρωτοψάλτη κ. Χαράλαμπου Θεοτοκάτου. Ο 45μελής χορός έψαλλε υπέροχα και κατανυκτικά τους Βυζαντινούς ύμνους, με αρμονία μέλους και ισοκρατήματος, τέλειο συγχρονισμό και εξαιρετική πιστότητα. Εξαιρετικές ήταν και οι μονωδίες που απέδωσαν οι υμνωδοί Κων/νος Αγγελακόπουλος και Σωτήριος Καρυτινός, ενώ ξεχώρισαν οι συγκινητικές εκτελέσεις του Χερουβικού, της Δοξολογίας και των Παρακλητικών «Κύριε ελέησον» με τις ανεπανάληπτες εναλλαγές τόνου και ρυθμού. Μοναδική ήταν και η απόδοση του Θεοτοκίου «Δέσποινα Πρόσδεξαι» και του συνοδού κρατήματος, που ενθουσίασε όλους τους παρευρισκομένους, οι οποίοι έζησαν μια μουσική πανδαισία, μια μοναδική, κατανυκτική, ανεπανάληπτη μουσική βραδιά. Την παρουσίαση των ύμνων ανέλαβε ο χορωδός Γεώργιος Σταυρόπουλος, ενώ μικρή ομιλία στο μέσον της συναυλίας πραγματοποίησε ο χοράρχης κ. Θεοτοκάτος, που αναφέρθηκε στο βιογραφικό και το μουσικό έργο του Θεοδώρου Παπαπαράσχου Φωκαέως.
Την εκδήλωση έκλεισε με ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος συνεχάρη κατ΄ αρχήν τον όμιλο του «ΦΩΚΑΕΩΣ» για τη εξαιρετική εκδήλωση που πραγματοποίησε, ενώ έδωσε θερμά συγχαρητήρια στους μελωδούς για την υπέροχη ψαλμωδία τους και τις άριστες αποδόσεις των Βυζαντινών ύμνων και την συνεχόμενη πρόοδο που εμφανίζουν. Στη συνέχεια ο Επίσκοπος, αφού ανέφερε την άριστη συνεργασία που έχει με τους υπευθύνους του χορού, εξήρε τον ρόλο του χοράρχη κ. Χ. Θεοτοκάτου και του προέδρου κ. Γ. Βέργου, ζήτησε να υπάρχει αγάπη και σύμπνοια μεταξύ όλων των χορωδών, ευχαριστώντας τους για την αποψινή συναυλία που κλείνει με τον καλύτερο τρόπο τα φετινά «ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΕΙΑ», καταλήγοντας πως «δεν είναι δυνατόν να διανοηθεί κανείς στο μέλλον «ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΕΙΑ» χωρίς την συμμετοχή του «ΦΩΚΑΕΩΣ». Μετά το πέρας του λόγου του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας απένειμε την πλακέτα με την τιμητική διάκριση της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών στον πρόεδρο και τον χοράρχη του χορού, ευχαριστώντας όλη την χορωδία για την πολιτιστική της προσφορά μέχρι σήμερα, ευχόμενος να επιτύχει και μεγαλύτερες διακρίσεις στο μέλλον.
Εκτός των απλών πολιτών, την συναυλία τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί σεβαστοί ιερείς, Πρωτοψάλτες και πολιτικοί και στρατιωτικοί άρχοντες. Παρευρέθησαν μεταξύ των άλλων, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Πατρέων, Πρόεδρος του Κοινωνικού Τομέα κ. Θ. Μασσαράς, ο αντιπρόεδρος του πολιτιστικού Τομέα κ. Γ. Βιδάλης, ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και δημοτικός σύμβουλος κ. Ν.Τζανάκος, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Κ. Χριστόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Σπ. Πολίτης, ο στρατηγός εα. κ. Δ. Θεοδωρίτσης, ο υποδιοικητής της 116 Π.Μ. κ.α. . Ακόμη στην εκδήλωση παρέστησαν οι Πρωτοψάλτες κ. Ι. Κόττορος, κ. Αρ. Μπουχάγιερ, Π. Αναστασόπουλος, Κ. Παπαδόπουλος και Ανδ. Γκάντζος.


Φωτογραφικό Υλικό:

« από 2 »

Εφημερίδες:


Ιστοσελίδες:

thebest.gr/news/index/viewStory/163976
pelop.gr/?page=article&DocID=65564
patrastimes.gr/arthro.php?id=29935
skaipatras.gr/skai-events/item/53840-a.html#.UMEfmmeRmuI
http://www.stegi-chorus.gr/greek/meli/ek368.html


Videos:


Δοξολογία Θεοδώρου Φωκαέως - Ήχος γ'

Πολυχρονισμός Σεβ. Μητρ. Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου

Λόγον Αγαθόν - Πολύελεος - Εκλογή

ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΑΝΗΡ – ΕΠΙΛΟΓΗ – ΗΧΟΣ ΒΑΡΥΣ ΔΙΑΤΟΝΙΚΟΣ