Επιβλητική η νέα συναυλία της χορωδίας μας

 
 

31-03-2012: Την Πασχαλινή της συναυλία πραγματοποίησε  η Βυζαντινή-Παραδοσιακή χορωδία «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ», στον Ιερό ναό Αγίας  Σοφίας Πατρών, το Σάββατο 31 Μαρτίου 2012 και  ώρα 8.00μ.μ., στα πλαίσια της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και της επερχόμενης Μεγάλης Εβδομάδος, παρουσία του εκπροσώπου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας και προϊσταμένου του ανωτέρω ναού, Αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου π. Ερμολάου Μασσαρά.

Στην επίκαιρη εκδήλωση, με τίτλο «Τα Πάθη τα Σεπτά». που  πραγματοποιήθηκε  υπό την αιγίδα της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών,   ο χορός  έψαλλε  επιλεγμένους  ύμνους   Τριωδίου και Μεγάλης Εβδομάδος,  υπό την διεύθυνση του χοράρχη του, Πρωτοψάλτη του Ι. Ν. Αγίας  Σοφίας Πατρών κ. Χαράλαμπου Θεοτοκάτου. Οι ύμνοι αυτοί περιλαμβάνονται στον νέο ψηφιακό δίσκο του Βυζαντινού χορού, με τον ομώνυμο τίτλο, που θα κυκλοφορήσει την Μ. Πέμπτη στην πόλη των Πατρών, σε 5000 αντίτυπα.
Η εκδήλωση  ξεκίνησε   με εισαγωγική ομιλία του προέδρου και ιδρυτή του Βυζαντινού  χορού   «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ»  κ. Γεωργίου  Βέργου, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τον π. Ερμόλαο για την πρόσκληση και τη φιλοξενία, αναφέρθηκε κατ’ αρχήν   στην ιστορική  πορεία του χορού,  τις δραστηριότητές του και τις  εξαιρετικές και επιτυχημένες δισκογραφικές παραγωγές του, και στη συνέχεια μίλησε  για τους μελλοντικούς στόχους του, το επερχόμενο ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη τον Μάιο και τον έκτο ψηφιακό δίσκο που εκδίδει ο χορός την Μ. Εβδομάδα.
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης,  ο 36μελής Βυζαντινός χορός  έψαλλε κατανυκτικά επιλεγμένους ύμνους του Τριωδίου και της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ενώ στο δεύτερο κομμάτι της συναυλίας,  αποδόθηκαν   εκλεκτά μέλη από την υμνολογία της  Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος εκτελεσμένα άψογα, σύμφωνα με το Πατριαρχικό ύφος,  που σαγήνευσαν και  καθήλωσαν   το εκλεκτό ακροατήριο του κατάμεστου ιερού ναού, με την εξαίρετη ακουστική και την αξιόλογη βυζαντινή  αγιογράφηση. Η άρτια εκτέλεση των μουσικών μελών από την χορωδία του «ΦΩΚΑΕΩΣ», η αρμονία μέλους – ισοκρατήματος και η άψογη χοραρχία του Πρωτοψάλτη κ. Χαράλαμπου Θεοτοκάτου,  ολοκλήρωσαν μια μουσική πανδαισία και μια μοναδική ακουστική εμπειρία για το φιλόμουσο παρευρισκόμενο ακροατήριο, που χειροκροτούσε θερμά την χορωδία σε κάθε ύμνο που έψαλλε. Εξαιρετικές ήταν και οι μονωδίες που απέδωσαν οι Πρωτοψάλτες χορωδοί Κωνσταντίνος Αγγελακόπουλος, Σωτήριος Καρυτινός, Γεώργιος Λαμπρόπουλος και Γεώργιος Σταυρόπουλος, ενώ συγκινητικά μοναδική ήταν η μονωδία του χοράρχη κ. Θεοτοκάτου στο γνωστό τροπάριο «Τον Νυμφώνα Σου». Μεταξύ πρώτου και δεύτερου μέρους της συναυλίας, ο κ. Βέργος ανέλυσε συνοπτικά τα μέλη του Θείου Πάθους που απέδωσε στη συνέχεια ο χορός, αναφερόμενος στα θαυμάσια τροπάρια της Μ. Εβδομάδος.
Μετά το τέλος της  συναυλίας, ο προϊστάμενος του Ι. Ν. Αγίας  Σοφίας Πατρών,  π. Ερμόλαος Μασσαράς,   εκθείασε την εξαίσια ψαλμωδία του Βυζαντινού χορού και συνεχάρη τον χοράρχη και τον πρόεδρό του για το έργο τους,  μετέφερε χαιρετισμό και μήνυμα του Μητροπολίτου μας κ.κ. Χρυσοστόμου και έκλεισε την εκδήλωση αναφερόμενος στη αξία της Βυζαντινής μουσικής και στην ανάγκη διατήρησης και διάδοσης της Ελληνοχριστιανικής μας Παράδοσης.
Στην εορταστική εκδήλωση που διήρκεσε μιάμιση ώρα, παρευρέθησαν βουλευτές, πολιτευτές,  εκπρόσωποι των δημοτικών και στρατιωτικών Αρχών της πόλης,  πολλοί ιερείς  και Πρωτοψάλτες(Αθανάσιος Παπαναγιώτου, Αριστείδης Μπουχάγιερ κ.α.) και  πλήθος κόσμου, που πλημμύρισε  τον ναό. Η όμορφη μουσική συναυλία  ολοκληρώθηκε με γεύμα που παρατέθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του ναού, προς τιμή της χορωδίας.
Ήταν μια όντως επιβλητική εμφάνιση του «ΦΩΚΑΕΩΣ», αντάξια του ονόματός του, που τιμά την ιστορία του και την Αποστολική πόλη των Πατρών, αποδεικνύοντας την συνεχόμενη πρόοδο του μουσικού συνόλου, την ομοιογένεια, το δέσιμο και την μουσική του ποιότητα.


Φωτογραφικό υλικό:


Εφημερίδες:


Ιστοσελίδες:

http://anastasiosk.blogspot.com/2012/03/blog-post_6755.html
http://www.dete.gr/news.php?article_id=86068
http://www.stegi-chorus.gr/greek/meli/ek350.html


Videos:


Μη Αποστρέψεις Μέγα Προκείμενον (Ήχος Πλ. Δ΄)

Κατανυκτικά Στιχηρά Τριωδίου

Τα Πάθη τα Σεπτά (Κάθισμα) - Ήχος Β'

Τον Νυμφώνα σου βλέπω - Ήχος Γ΄(Εξαποστ. Αυτόμελον)

Εγκώμια Μεγάλης Παρασκευής

Τον Ληστήν αυθημερόν - Ήχος Γ' (Εξαποστειλάριον)

Τω την άβατον - Κανών Μεγάλης Εβδομάδος (Ήχος Β')

Την Ωραιότητα της Παρθενίας σου (Θεοτόκιον) - Ήχος Γ'