“Πρωτοκλήτεια” 2011

 
 

18-11-2011:  Στα πλαίσια των «Πρωτοκλητείων 2011»  πραγματοποιήθηκε  η νέα συναυλία της χορωδίας «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ»,. στον νέο κατάμεστο Ι. Ν. Αγ. Ανδρέου Πατρών, στον περίλαμπρο ναό του Πρωτοκλήτου Αποστόλου και Πολιούχου της πόλεώς μας, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, πολλών ιερέων και ιεροψαλτών, των πολιτικών, στρατιωτικών  και δημοτικών Αρχών της πόλης. Πρόκειται για μια κορυφαία μουσική πανδαισία Εκκλησιαστικής  μουσικής, μια κοινή μουσική συνάντηση δύο εξαίρετων Βυζαντινών χορών, του χορού «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ» από την  Ι. Μ. Πατρών και του  εξαίρετου Βυζαντινoύ χορού  «ΦΩΝΕΣ ΑΣΜΑΤΩΝ» από την Ι. Μ. Πειραιώς,  στα πλαίσια της  πολιτιστικής ανταλλαγής μεταξύ των Ελληνικών Μητροπόλεων και της αρμονικής συνεργασίας των δύο  χορωδιών, πού προ 2ετίας έψαλλαν με επιτυχία μαζί, τα Χριστούγεννα του 2009, στον Μητροπολιτικό ναό Αγ. Τριάδος Πειραιώς. Η εκδήλωση που  διοργάνωσε  με απόλυτη επιτυχία ο όμιλος «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ»  έγινε με τις ευλογίες του Επισκόπου μας, την έγκριση  της Επιτροπής «ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΕΙΩΝ 2011», υπό την σκέπη της Στέγης Ελληνικών χορωδιών  και την αρωγή του Πολιτιστικού τομέα του Δήμου Πατρέων.

Η εκδήλωση ξεκίνησε  με ομιλία του προέδρου του Βυζαντινού ομίλου  «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ»  κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΕΡΓΟΥ ο οποίος αναφέρθηκε στη 6ετή μουσική πορεία του χορού και τις συμμετοχές του στον θεσμό των Πρωτοκλητείων. Μεταξύ των άλλων ο κ. Γ. ΒΕΡΓΟΣ τόνισε:  «Συμπληρώνοντας φέτος έξι χρόνια μουσικής   ιστορίας  και πολιτιστικής πορείας, η Βυζαντινή – Παραδοσιακή χορωδία «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ» – και ο ομώνυμος όμιλος  που την υποστηρίζει, εξακολουθούν   τον αγώνα τους  για την επίτευξη των ευγενών τους  στόχων, της  διάσωσης  και διάδοσης  της Ελληνοχριστιανικής  μουσικής μας  κληρονομιάς. Συνεχίζοντας   την πολιτιστική της διαδρομή, η  χορωδία «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ» συμμετέχει φέτος για τρίτη φορά στα «ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΕΙΑ», ένα ιδιαίτερα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός της  Αποστολικής πόλης των Πατρών, προς τιμή του Πολιούχου της, του  Πρωτοκλήτου  Αποστόλου Ανδρέα. Οι δύο προηγούμενες συμμετοχές της – το 2008 και το 2009 – είχαν στεφθεί από απόλυτη επιτυχία. Το 2008  ο Βυζαντινός χορός, πρωτοπόρος, κυκλοφόρησε στην πόλη μας, στα επετειακά (100 χρόνια) «ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΕΙΑ», έναν υπέροχο, συλλεκτικό ψηφιακό δίσκο αφιερωμένο στον Αγ. Ανδρέα,  τον οποίο και παρουσίασε σε μία εξαίρετη συναυλία στον κατάμεστο Μητροπολιτικό ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών, ενώ την  επόμενη χρονιά, πραγματοποίησε μια σπουδαία επίσης εκδήλωση στο Δημοτικό θέατρο «ΑΠΟΛΛΩΝ», μαζί με τον Βυζαντινό χορό της Πολυφωνικής χορωδίας Πατρών».

Στη συνέχεια, στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, η οικοδέσποινα χορωδία του «ΦΩΚΑΕΩΣ»έψαλλε με ευλάβεια και πίστη,  ύμνους προς τιμή του Πρωτοκλήτου Αποστόλου Ανδρέα και ύμνους  της μεγάλης Θεομητορικής εορτής  «των Εισοδίων της Θεοτόκου», υπό την διεύθυνση του μουσικολογιωτάτου Πρωτοψάλτου κ. Χαράλαμπου Θεοτοκάτου. Ο 50μελής χορός απέδωσε υπέροχα και  άρτια τα επιλεγμένα Βυζαντινά μέλη, σύμφωνα με το Πατριαρχικό ύφος, με αρμονία μέλους και ισοκρατήματος, τέλειο συγχρονισμό και εξαιρετική πιστότητα. Εξαιρετικές ήταν και οι μονωδίες που απέδωσαν οι υμνωδοί Σ. Καρυτινός και Ν. Καραβιώτης, που ικανοποίησαν όλους τους παρευρισκομένους, οι οποίοι έζησαν μια μουσική πανδαισία, μια ζεστή, κατανυκτική, ανεπανάληπτη μουσική βραδιά. Η χορωδία του «ΦΩΚΑΕΩΣ», είχε ακόμη την  ιδιαίτερη τιμή να φιλοξενήσει  στη σύνθεσή της, σ’ αυτή την εκδήλωση, δύο από τους  εκλεκτότερους  ιεροψάλτες  της πόλης μας, τους εξαίρετους Πρωτοψάλτες κ. Σαββανή Ανδρέα και κ.  Μπαρούτα Φώτιο, οι οποίοι με τη εμπειρία και την ποιότητά τους συνέβαλαν στο θαυμάσιο τελικό άκουσμα του χορού, που καταχειροκροτήθηκε θερμά στο τέλος του προγράμματός του.

Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας έψαλλε  η φιλοξενούμενη χορωδία «ΦΩΝΕΣ ΑΣΜΑΤΩΝ» από την Ι. Μ. Πειραιώς,  υπό την διεύθυνση του μουσικολογιωτάτου Πρωτοψάλτου κ. Ευάγγελου Σφακιανάκη. Ο βυζαντινός χορός παρουσίασε επιλεγμένα μέλη απ’ όλο το Εκκλησιαστικό έτος, τα οποία απέδωσε με εξαίρετο τρόπο, σε κατανυκτικό τόνο και σύμφωνα με το Πατριαρχικό ύφος, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού.

Η εκδήλωση έκλεισε με την ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ,. Χρυσοστόμου, αφού πρώτα εκείνος έδωσε, εκ μέρους του χορού του  «ΦΩΚΑΕΩΣ», αναμνηστικό δώρο στον χοράρχη της χορωδίας της   Ι. Μ. Πειραιώς  και απένειμε τιμητική διάκριση σε τρείς διακεκριμένους Πρωτοψάλτες της πόλης των Πατρών, που  ο όμιλος «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ»  θέλησε να τιμήσει, τόσο για την εν γένει πολυετή προσφορά τους στον χώρο της Βυζαντινής μουσικής, όσο και για την υλική και ηθική συμπαράστασή τους προς τον ομώνυμο Βυζαντινό χορό. Τιμητικές πλακέτες απενεμήθησαν, σε μια σεμνή και συγκινητική ατμόσφαιρα στον Άρχοντα Πρωτοψάλτη κ. Αθανάσιο Παπαναγιώτου και τους Πρωτοψάλτες κ. Ανδρέα Σαββανή και κ. Φώτιο Μπαρούτα.

Στην ομιλία του ο  Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης  Πατρών κ.κ,. Χρυσόστομος  συνεχάρη κατ΄ αρχήν τον όμιλο του  «ΦΩΚΑΕΩΣ» για τη εξαιρετική αποψινή εκδήλωση, ενώ στη συνέχεια έδωσε θερμά συγχαρητήρια και στις δύο χορωδίες για την υπέροχη ψαλμωδία τους. Κατόπιν συνεχάρη τους μελωδούς της χορωδίας «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ» για την εξαιρετική και συνεχόμενη πρόοδο που εμφανίζουν, ενώ εξήρε τον ρόλο του χοράρχη κ. Χ.  Θεοτοκάτου και του προέδρου κ. Γ. Βέργου, ευχαριστώντας τους για την εκδήλωση αυτή που αναβάθμισε τα φετινά «ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΕΙΑ», καταλήγοντας πως «δεν είναι δυνατόν να διανοηθεί κανείς στο μέλλον  «ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΕΙΑ» χωρίς την συμμετοχή του «ΦΩΚΑΕΩΣ».

           Εκτός των απλών πολιτών, την συναυλία τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί σεβαστοί ιερείς, Πρωτοψάλτες  και πολιτικοί άρχοντες. Παρευρέθησαν μεταξύ των άλλων  οι πολιτευτές κ. Δ. Τριανταφυλλόπουλος και Αγγ. Τσιγκρής,  ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικού Τομέα και εκπρόσωπος του Δημάρχου κ. Θ. Μασσαράς, ο  Πρόεδρος του πολιτιστικού Τομέα  κ. Αντ. Σκιαθάς, ο  Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ κ. Ν. Μακρής, ο δημοτικός σύμβουλος  κ. Π. Ρηγάτος, ο υποστράτηγος κ. Δ. Θεοδωρίτσης, ο πρώην Αστυνομικός Διευθυντής κ. Επ. Βλάχος κ.α.  . Ακόμη στην εκδήλωση ήταν και οι Πρωτοψάλτες : Αθ. Παπαναγιώτου,  Αρ. Ροδόπουλος, Αρ. Μπουχάγιερ, Στ. Σκαρπέλος, Π. Αναστασόπουλος, Κ. Παπαδόπουλος  και Αθ.. Κωστίρης. Μετά το πέρας της μουσικής αυτής συνάντησης, παρατέθηκε γεύμα προς τιμήν της χορωδίας  «ΦΩΝΕΣ ΑΣΜΑΤΩΝ», στο Πνευματικό κέντρο του Ι. Ν. Αγ. Σοφίας Πατρών, από τον προϊστάμενο του ναού π. Ερμόλαο Μασσαρά και το Συμβούλιο  του «ΦΩΚΑΕΩΣ».


 Φωτογραφικό υλικό:

« από 2 »

Εφημερίδες:


Ιστοσελίδες:

http://www.stegi-chorus.gr/greek/meli/ek331.html
http://www.patrastimes.gr/arthro.php?id=3798 
http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/100465
http://www.skaipatras.gr/skai-events/item/19198-κατανυκτική-μουσική-βραδιά-στην-εκδήλωση-του-φωκαέως.html


Videos:


Κανόνας του Αγίου Ανδρέου (Ήχος Α΄) - Πρωτοκλήτεια 2011

Ως Θείον Μαθητήν (Ήχος Α') - Πρωτοκλήτεια 2011

Τον συναίμονα Πέτρου (Ήχος Γ)- Πρωτοκλήτεια 2011

Ο Πρωτόκλητος Μαθητής (Ήχος Α') - Πρωτοκλήτεια 2011

Πολυέλεος Εκλογή (Ήχος Πλ. Δ') - Πρωτοκλήτεια 2011

Δοξολογία Χρυσοπολίτου (Ήχος Πλ.Δ') - Πρωτοκλήτεια 2011

Θεοτόκε Παρθένε μετά Κρατήματος (Ήχος Βαρύς)