“Κωνσταντίνεια” – Πειραιάς 2011

 
 

22-05-2011: Καινούργια  εξαιρετική εμφάνιση  πραγματοποίησε  η Βυζαντινή-Παραδοσιακή χορωδία «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ» στον Ιερό ναό Αγίου Κωνσταντίνου Πειραιώς, έναν από τους κεντρικότερους και ιστορικότερους ναούς της πόλης (χτισμένος το 1878),  την Κυριακή 22 Μαΐου  2011 και  ώρα 7.00μ.μ., μετά από πρόσκληση της Ι. Μ. Πειραιώς στα πλαίσια των «Κωνσταντινείων 2011».

Στην  συναυλία, που έγινε   μετά από σχετική  πρόσκληση των υπευθύνων του ανωτέρου ιερού ναού, σε συνεργασία με την Ι. Μ. Πειραιώς,  αποδόθηκαν από τον Βυζαντινό χορό  «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ»,  επιλεγμένοι ύμνοι Αναστάσεως και Πεντηκοσταρίου, και επίκαιροι ύμνοι αφιερωμένοι  στη μνήμη του Αγίου Κωνσταντίνου,  εκτελεσμένοι  σύμφωνα με το Πατριαρχικό ύφος,  υπό την διεύθυνση του χοράρχη του, Πρωτοψάλτη του Ι. Ν. Αγ. Σοφίας Πατρών, κ. Χαράλαμπου Θεοτοκάτου. Η Βυζαντινή χορωδία πραγματοποίησε μια από τις καλύτερες εμφανίσεις που έχει κάνει μέχρι σήμερα, καθηλώνοντας τον κόσμο που γέμισε τον περικαλλή ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ψάλλοντας αρμονικά και πανηγυρικά τις «Θείες μελωδίες».
Στην εορταστική αυτή εκδήλωση, παρευρέθησαν  πολλοί σεβαστοί πατέρες, εκπρόσωποι των δημοτικών και πολιτικών Αρχών της πόλης και πλήθος κόσμου.  Η εκδήλωση  ξεκίνησε  με εισαγωγική ομιλία    του προϊστάμενου του Ι. Ν.  Αγίων  Κωνσταντίνου και Ελένης  Πειραιώς, Αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου, π. Ιωάννη Παναγιώτου, εκπροσώπου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ,  ο οποίος αναφέρθηκε στην σημασία του εορτασμού των «Κωνσταντινείων» και στην φετινή τους αναβάθμιση,  ενώ εξήρε το έργο και τα επιτεύγματα του Βυζαντινού χορού «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ», που επιλέχθηκε φέτος να ψάλλει και  να τιμηθεί από την Ι. Μ. Πειραιώς στο κλείσιμο των «Κωνσταντινείων 2011».      Ακολούθησε  ομιλία του διοικητικού υπευθύνου του  Βυζαντινού  χορού   «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ»  κ. Γ. Βέργου, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τους υπευθύνους για την φιλοξενία της χορωδίας, αναφέρθηκε  στην μουσική  πορεία,  τις δραστηριότητες και τις πρόσφατες εμφανίσεις του χορού, ενώ οριοθέτησε και τους μελλοντικούς στόχους του. Ο κ. Βέργος  μίλησε ακόμη για τη προσωπικότητα και το έργο του Μεγάλου Κωνσταντίνου, του πρώτου Χριστιανού  αυτοκράτορα του Βυζαντίου, Αγίου και Ισαποστόλου της  Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, του «εν Βασιλεύσι Απόστολου του Κυρίου», ενώ κατέληξε καλώντας τους παρευρισκόμενους να ψάλλουν και να δοξάσουν μαζί με την χορωδία «τον Αναστάντα Χριστόν, που  κομίζει στον κόσμο μήνυμα χαράς, πνευματικής ανάτασης, πραγματικής ελπίδας για την σωτηρία, κόντρα στη μιζέρια και την κατάθλιψη της σημερινής καθημερινότητας». Χαιρετισμό απεύθυνε επίσης και ο εκπρόσωπος του  Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, π. Ερμόλαος Μασσαράς, που συνόδευσε τη χορωδία στην εκδήλωση.
Στο τέλος της συναυλίας, μετά το παρατεταμένο χειροκρότημα του κόσμου, ο εφημέριος του Ι. Ν. Αγίου Κωνσταντίνου Πειραιώς π. Χρ. Χριστοδούλου, συνεχάρη θερμώς τον Βυζαντινό χορό για την εξαίσια και άρτια ψαλμωδία του, την άριστη εμφάνισή του και την ομοιογένειά του, συγχαίροντας όλους τους υμνωδούς και αποδίδοντας τα εύσημα στον χοράρχη και τον πρόεδρό του. Ακολούθησε ανταλλαγή συμβολικών  δώρων και αναμνηστικές φωτογραφίες από την εκδήλωση.
Ήταν μια ακόμη εξαιρετική συναυλία του «ΦΩΚΑΕΩΣ» στον Αγ. Κωνσταντίνο Πειραιώς και ο Βυζαντινός χορός στάθηκε αντάξιος  της ιστορίας και του ονόματός του, τιμώντας την Αποστολική πόλη των Πατρών με την καταπληκτική εμφάνισή του.


Φωτογραφικό υλικό:


Εφημερίδες:


Videos:


Χριστός Ανέστη - Ήχος Πλ. Α'

Αναστάσεως Ημέρα - Ήχος Πλάγιος Α'

Ο Άγγελος εβόα τη Κεχαριτωμένη - Ήχος Α'

Μη της Φθοράς δια πείραν - Ήχος Βαρύς

Βασιλεύ Ουράνιε Παράκλητε - Ήχος Πλ. Β'

Δοξολογία Ισαάκ Κοσμά Καισαρέως- Ήχος Πλ. Δ΄ 7φωνος

Ο των Ανάκτων Άναξ και Θεός - (Ήχος Πλάγιος του Δ')