Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών – Συναυλία στον Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου (Χαροκόπου) Καλλιθέας.

 
 

03-04-2011:  Tην Πασχαλινή της συναυλία    πραγματοποίησε  η Βυζαντινή-Παραδοσιακή χορωδία «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ» στον Ιερό ναό Αγίου Γεωργίου (Χαροκόπου) Καλλιθέας Αθηνών , την Κυριακή 3 Απριλίου 2011 και  ώρα 7.00μ.μ., στα πλαίσια της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και της επερχόμενης Μεγάλης Εβδομάδος, παρουσία του εκπροσώπου του Μακαριωτάτου  Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ, Πανοσιολογιωτάτου και Μουσικολογιωτάτου Αρχιμανδρίτη π. Ειρηναίου Νάκου.

Στην επίκαιρη εκδήλωση,  που έγινε  μετά από σχετική  πρόσκληση των υπευθύνων του ανωτέρου ιερού ναού, και πραγματοποιήθηκε  υπό την αιγίδα   της  Ιερής  Αρχιεπισκοπής  Αθηνών, ο χορός  έψαλλε  επιλεγμένους  ύμνους   Τριωδίου, Μεγάλης Τεσσαρακοστής και Μεγάλης Εβδομάδος,  υπό την διεύθυνση του χοράρχη του, Πρωτοψάλτη κ. Χαράλαμπου Θεοτοκάτου. Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος  Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ δεν κατέστη δυνατόν να παραστεί,  λόγω εκτάκτου απουσίας του εκτός Αθηνών.
Η εκδήλωση  ξεκίνησε   με εισαγωγική ομιλία    του προϊστάμενου του Ι. Ν.  Αγίου Γεωργίου Καλλιθέας Αθηνών, Πανοσιολογιωτάτου π. Ιερωνύμου Αρβανίτη, ο οποίος ευχαρίστησε τον πρόεδρο και ιδρυτή του Βυζαντινού  χορού   «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ»  κ. Γεώργιο Βέργο για την αποδοχή της πρόσκλησής του και εξήρε το έργο του και τον συνεχάρη για τα μέχρι τώρα πλούσια επιτεύγματα της χορωδίας.  Ακολούθησε  ομιλία του διοικητικού υπευθύνου του  Βυζαντινού  χορού   «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ»  κ. Γ. Βέργου, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τον π. Ιερώνυμο για την πρόσκληση και τη φιλοξενία, αναφέρθηκε κατ’ αρχήν   στην ιστορική  πορεία του χορού,  τις δραστηριότητές του και τις 4 εξαιρετικές και επιτυχημένες δισκογραφικές του παραγωγές , ενώ  στη συνέχεια μίλησε  για τους μελλοντικούς στόχους του.
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης,  ο 40μελής Βυζαντινός χορός  έψαλλε κατανυκτικά επιλεγμένους ύμνους του Τριωδίου και της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ενώ στο δεύτερο κομμάτι της συναυλίας,  αποδόθηκαν   εκλεκτά μέλη από την υμνολογία της  Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος εκτελεσμένα άψογα, σύμφωνα με το Πατριαρχικό ύφος,  που σαγήνευσαν και  καθήλωσαν   το εκλεκτό ακροατήριο του κατάμεστου ιερού ναού, με την εξαίρετη ακουστική και την αξιόλογη βυζαντινή  αγιογράφηση. Η άρτια εκτέλεση των μουσικών μελών από την χορωδία του «ΦΩΚΑΕΩΣ», η αρμονία μέλους – ισοκρατήματος και η άψογη χοραρχία του Πρωτοψάλτη κ. Χαράλαμπου Θεοτοκάτου,  ολοκλήρωσαν μια μουσική πανδαισία και μια μοναδική ακουστική εμπειρία για το φιλόμουσο παρευρισκόμενο ακροατήριο, που χειροκροτούσε θερμά την χορωδία σε κάθε ύμνο που έψαλλε. Εξαιρετικές ήταν και οι μονωδίες που απέδωσαν οι Πρωτοψάλτες χορωδοί Σωτήριος Καρυτινός και Νικόλαος Καραβιώτης, ενώ τους ύμνους παρουσίασε και πάλι με γλαφυρό τρόπο, ο αναγνώστης της χορωδίας και Λαμπαδάριος του Ι. Ν. Αγ. Σοφίας Πατρών, Θεολόγος Καθηγητής  κ. Θεοχάρης Μασσαράς.
Μετά το τέλος της  συναυλίας,  ο Πανοσιολογιώτατος προϊστάμενος του Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου,  π. Ιερώνυμος  Αρβανίτης  εκθείασε την εξαίσια ψαλμωδία του Βυζαντινού χορού και συνεχάρη τον χοράρχη του, στον οποίο πρόσφερε για ευλογία ασημένια εικόνα του Αγίου Γεωργίου και τον πρόεδρό του στον οποίον απένειμε αναμνηστική  πλακέτα. Δώρα επίσης έδωσε ο π. Ιερώνυμος και στον Άγιο εκπρόσωπο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας, ενώ τίμησε για την προσφορά στον ανωτέρω ναό,  ένα κληρικό, με 50ετή θητεία στις υπηρεσίες του Υψίστου.  Ανταποδίδοντας ο κ. Βέργος χάρισε στον π. Ιερώνυμο εικόνα του Πρωτοκλήτου Αποστόλου Ανδρέα, ευχαριστώντας για άλλη μια φορά τον προϊστάμενο του Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου για τα καλά του λόγια. Στη συνέχεια κάλεσε στο βήμα τον εκπρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου Πανοσιολογιώτατο π. Αμβρόσιο Γκουρβέλο, που συνόδευσε την χορωδία στην Αθήνα,  ο οποίος μετέφερε χαιρετισμό και μήνυμα του Μητροπολίτου μας και χάρισε μια ασημένια εικόνα του Αγ. Ανδρέα στον εκπρόσωπο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας. Την εκδήλωση έκλεισε με  μικρή επίκαιρη ομιλία του ο Πανοσιολογιώτατος π. Ειρηναίος, ο οποίος μίλησε με τα κολακευτικότερα λόγια για τον Βυζαντινό χορό «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ» και ξεχώρισε το ευχάριστο και ελπιδοφόρο γεγονός των πολλών νέων παιδιών που έχει η χορωδία, ενώ διαβεβαίωσε τον κ. Βέργο πως σύντομα θα τον προσκαλέσει και ο ίδιος για καινούργια συναυλία.
Στην εορταστική εκδήλωση που διήρκεσε μιάμιση ώρα, παρευρέθησαν  πολλοί ιερείς  της Αττικής, εκπρόσωποι της Ιεράς Συνόδου, ο Δήμαρχος Καλλιθέας και Αντιδήμαρχοι του δήμου, εκπρόσωποι των  πολιτικών Αρχών της πρωτεύουσας  και πλήθος κόσμου, που γέμισε ασφυκτικά τον ναό. Η όμορφη μουσική εσπερίδα ολοκληρώθηκε με γεύμα που παρατέθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του ναού, προς τιμή της χορωδίας.
Ήταν μια όντως μεγαλειώδης εμφάνιση του «ΦΩΚΑΕΩΣ» στην Αθήνα, αντάξια του ονόματός του, που τιμά την ιστορία του και την Αποστολική πόλη των Πατρών, απ’ όπου προέρχεται.

Φωτογραφικό υλικό:


Εφημερίδες:


Videos:


Ψυχή μου ψυχή μου Ανάστα ...- Ήχος Β'

Την Ωραιότητα της Παρθενίας σου - Ήχος Γ'

Ιδού Ο Νυμφίος Έρχεται - Ήχος Πλ. Δ' (Μέλος Αργόν)

Κύριε ερχόμενος προς το πάθος - Ήχος Πλ. Α'

Ήδη Βάπτεται Κάλαμος - Ήχος Πλ. Δ'

Άρχοντες Λαών - Αντίφωνα Μεγάλης Πέμπτης