Εκδήλωση-παρουσίασης του νέου CD της χορωδίας μας.

 
 

22-12-2010: Την Τετάρτη 22-12-2010 και ώρα 8.30 μ. μ , πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση –  παρουσίασης  του νέου CD της  Βυζαντινής – Παραδοσιακής Χορωδίας  «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ»,  σε αίθουσα του ξενοδοχείου «ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ».

Ο νέος ψηφιακός δίσκος του Βυζαντινού χορού  κυκλοφόρησε στις 15-12-2010  με τίτλο «Επιλογή Βυζαντινών Ύμνων», σε περίπου  5600 αντίτυπα και γνωρίζει μεγάλη επιτυχία, λαμβάνοντας τις καλύτερες κριτικές, τόσο για την υπέροχη εκτέλεση των μελών που περιέχει, όσο και για την ποιότητα και αρτιότητα της συνολικής του παραγωγής ,που είναι υψηλοτάτου επιπέδου. Πρόκειται για μια  σπουδαία και πρωτότυπη μουσική έκδοση στο χώρο της Βυζαντινής Μουσικής, που περιέχει  Βυζαντινούς ύμνους Χριστουγέννων αλλά και επιλεγμένα μέλη απ’ όλο το Εκκλησιαστικό έτος, από τις ζωντανές εκδηλώσεις του Βυζαντινού χορού.
Η εκδήλωση άνοιξε με ομιλία του εκπροσώπου του Σεβασμιωτάτου  Μητροπολίτου  Πατρών κ. κ. Χρυσοστόμου, π. Γερβασίου Χριστοδουλόπουλου, ο οποίος μετέφερε στο κοινό τους χαιρετισμούς του Επισκόπου και στην χορωδία τα συγχαρητήριά του για την εξαίρετη νέα μουσική της έκδοση και τις ευχές του για υγεία και δύναμη στη συνέχιση της επίτευξης των ευγενών στόχων της. .
Στη συνέχεια , ακολούθησε ομιλία – παρουσίαση του νέου ψηφιακού δίσκου του χορού  από τον διοικητικό του υπεύθυνο κ. Γ. Βέργο, που  αναφέρθηκε  στην πενταετή μουσική πορεία της χορωδίας και τα επιτεύγματά  της και τόνισε « πως όλο αυτό το έργο της χορωδίας μας έχει επιτευχθεί χάρη στην προσπάθεια του χοράρχη της  και όλων των υμνωδών μας και έχει γίνει με στήριξη του ομιλούντος και  την αρωγή ευγενικών ιδιωτών χορηγών, χωρίς καμιά κρατική ή τοπική  επιχορήγηση». Και συμπλήρωσε ότι « με την φετινή μας μουσική παραγωγή μια χορωδία επαρχιακής πόλης έχει εκδώσει σε 5 έτη 25000 cd Βυζαντινής κυρίως και Παραδοσιακής μουσικής, τα οποία έχει διανείμει δωρεάν , με σκοπό την διατήρηση και διάδοση  της Εθνικής μουσικής  μας κληρονομιάς. Αν το γεγονός αυτό δεν είναι μοναδικό, πρωτοποριακό, θαυμάσιο, υπέροχο, είναι τουλάχιστον αξιοπρόσεκτο και αξιέπαινο». Ο λόγος του ολοκληρώθηκε αναφερόμενος  στην μεγάλη σημασία που έχει στις μέρες μας να επικρατήσει το πνεύμα ειρήνης και αγάπης καταλήγοντας «Σήμερα που όλοι μιλούν για την παγκόσμια οικονομική κρίση, ξεχνούν  και αγνοούν την ηθική κρίση της εποχής μας, την  έλλειψη ιδανικών των νέων μας, την εκφύλιση και εξαχρείωση των ανθρωπίνων αξιών, την εκμετάλλευση του ανθρώπου από τον συνάνθρωπό  του.   Σήμερα που όλοι μιλούν για τις κοσμογονικές, κοινωνικοπολιτικές αλλαγές και τις κοσμοϊστορικές επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης στην ζωή μας, λησμονούν την  πολιτιστική και εθνική αλλοτρίωση που αυτές έχουν προξενήσει στην εθνική μας ταυτότητα και στην Ορθόδοξη Παράδοσή μας, απομακρύνοντας τον σύγχρονο άνθρωπο από τον Θεό και από την μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας μας. Σήμερα που πλανάται πάνω από την Γη ο φόβος των πολέμων και  ο κίνδυνος ενός πυρηνικού ολέθρου, που επέρχεται η περιβαλλοντική κλιματική αλλαγή και ο φόβος των νέων ασθενειών, μια είναι η ελπίδα μας, ένα το φωτεινό αστέρι που έρχεται να διώξει την ανασφάλεια και να μας πλημμυρίσει με αγάπη, το άστρο της Βηθλεέμ, με το χαρμόσυνο άγγελμα της γέννησης του Σωτήρα του κόσμου. Στην σκληρότητα της σύγχρονης πραγματικότητας,  ας προβάλλουμε τη δύναμη της αθωότητας του Γεννηθέντος «παιδίου»,  της αγνότητας, τη δύναμη της νέας   ζωής που συμπυκνώνει αναρίθμητες δυνατότητες. Σ’ αυτή την μεγάλη εορτή,  ας ευχηθούμε ο «Σαρκωθείς Χριστός» να μας χαρίσει την καθαρότητα σκέψεων, κινήτρων, ενεργειών, την απλότητα του «τεχθέντος Χριστού», που μυστικά χαριτώνει την ζωή, και  ας  συνψάλλωμε  και ας συμπροσευχηθούμε με την χορωδία μας , και ας ζεστάνουν τις καρδιές μας οι επίκαιροι Χριστουγεννιάτικοι ψαλμοί,  υμνώντας την Γέννηση του Σωτήρα όλων ημών των Χριστιανών».
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης ο χορός έψαλε επιλεγμένους Βυζαντινούς ύμνους Χριστουγέννων, σύμφωνα με το Πατριαρχικό ύφος, υπό την διεύθυνση του χοράρχη της κ. Χαρ. Θεοτοκάτου. Η αίθουσα ήταν πολύ ζεστή, ασφυκτικά γεμάτη , η ατμόσφαιρα κατανυκτική, ο φωτισμός υποβλητικός και η απόδοση των ύμνων εξαιρετική, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού.
Αναλυτικά ακούστηκαν οι ύμνοι:
1.ΒΗΘΛΕΕΜ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥ – ΙΔΙΟΜΕΛΟΝ  Α’ ΩΡΑΣ – ΗΧΟΣ ΠΛ. Δ’
2.ΙΔΟΥ ΚΑΙΡΟΣ ΗΓΓΙΚΕΝ – ΠΡΟΕΟΡΤΙΟΝ ΘΕΟΤΟΚΙΟΝ – ΗΧΟΣ Β’
3.ΕΞΕΠΛΗΤΤΕΤΟ Ο ΗΡΩΔΗΣ – ΙΔΙΟΜΕΛΟΝ Θ’ ΩΡΑΣ – ΗΧΟΣ ΒΑΡΥΣ
4.ΤΙ ΣΟΙ ΠΡΟΣΕΝΕΓΚΩΜΕΝ ΧΡΙΣΤΕ – ΣΤΙΧΗΡΟΝ ΕΣΠΕΡΙΩΝ – ΗΧΟΣ Β’
5.ΔΕΥΤΕ ΙΔΩΜΕΝ ΠΙΣΤΟΙ – ΤΙ ΘΑΥΜΑΖΕΙΣ ΜΑΡΙΑΜ – ΚΑΘΙΣΜΑΤΑ – ΗΧΟΣ Δ’ , ΝΕΝΑΝΩ
6. ΕΥΦΡΑΙΝΕΣΘΕ ΔΙΚΑΙΟΙ – ΘΕΟΤΟΚΕ ΠΑΡΘΕΝΕ – ΣΤΙΧΗΡΑ ΑΙΝΩΝ – ΗΧΟΣ Δ’
7. ΣΗΜΕΡΟΝ ΓΕΝΝΑΤΑΙ – ΔΟΞΑΣΤΙΚΟΝ – ΗΧΟΣ ΠΛ. Β΄
8. ΜΕΓΑΛΥΝΟΝ ΨΥΧΗ ΜΟΥ – ΜΥΣΤΗΡΙΟΝ ΞΕΝΟΝ – ΕΙΡΜΟΣ Θ΄ ΩΔΗΣ – ΗΧΟΣ Α’

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ο πρόεδρος  του «ΦΩΚΑΕΩΣ» κ. Γ. Βέργος, μίλησε για  την ιστορία  των  Παραδοσιακών Καλάντων του τόπου μας. Κατόπιν η χορωδία  απέδωσε με τον πατροπαράδοτο τρόπο Κάλαντα από πολλά μέρη της Ελλάδας, καταχειροκροτούμενος από το κοινό, που στην πλειοψηφία του ήταν νεανικό, το οποίο τραγουδούσε μαζί με τον χορό και κτυπούσε ρυθμικά παλαμάκια.
Παρουσιάστηκαν τα κάτωθι κάλαντα:
1.ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΕΝΝΕΘΕΝ – ΚΑΛΑΝΤΑ ΠΟΝΤΟΥ – ΗΧΟΣ Α’
2.ΚΑΛΗΝ ΕΣΠΕΡΑΝ ΑΡΧΟΝΤΕΣ – ΚΑΛΑΝΤΑ ΚΡΗΤΗΣ –  ΗΧΟΣ Δ’ 
3.ΑΝΑΡΧΟΣ ΘΕΟΣ ΚΑΤΑΒΕΒΗΚΕΝ – ΚΑΛΑΝΤΑ ΚΟΤΤΥΩΡΩΝ ΠΟΝΤΟΥ – ΗΧΟΣ Δ’
4. ΣΑΡΑΝΤΑ ΜΕΡΕΣ – ΣΑΡΑΝΤΑ ΝΥΧΤΕΣ – ΚΑΛΑΝΤΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ – ΗΧΟΣ Α’
5. ΚΑΛΗΜΕΡΑ – ΚΑΛΗΜΕΡΑ – ΚΑΛΑΝΤΑ ΑΙΓΙΝΑΣ – ΗΧΟΣ ΠΛ. Δ΄ ΤΡΙΦΩΝΟΣ
6. ΕΛΑΤΕ ΕΔΩ ΓΕΙΤΟΝΙΣΣΕΣ – ΚΑΛΑΝΤΑ ΗΠΕΙΡΟΥ – ΗΧΟΣ Α’
7. ΚΥΡΑ ΘΕΟΤΟΚΟΣ – ΚΑΛΑΝΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ – ΗΧΟΣ Α’
8..ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΗΜΕΡΑ – ΚΑΛΑΝΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ – ΗΧΟΣ Γ’
9. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΚΑΛΑΝΤΑ

Η  εκδήλωση – παρουσίασης του νέου ψηφιακού δίσκου του χορού «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ», έκλεισε με ευχές απ’ όλους για Καλά Χριστούγεννα με υγεία και ευτυχία για όλους . Την εκδήλωση έχουν παρακολούθησαν  εκπρόσωποι των  πολιτικών και Εκκλησιαστικών αρχών της πόλης μας , πολλοί ιερείς , γνωστοί Πρωτοψάλτες ( Αθ. Παπαναγιώτου, Ανδ. Σαββανής, Αρ. Ροδόπουλος, Φ. Μπαρούτας, Στ. Σκαρπέλος)  και πλήθος κόσμου.
Ήταν μια καταπληκτική εκδήλωση, μια συγκινητική Χριστουγεννιάτικη μουσική συνάντηση.


Φωτογραφικό υλικό:


Εφημερίδες:


Videos:


Σήμερον γεννάται εκ Παρθένου (Δοξαστικόν) - Ήχος Πλ.Β'

Ιδού καιρός ήγγικεν (Προεόρτιον θεοτόκιον) - Ήχος Β'

Βηθλεέμ Ετοιμάζου (Ιδιόμελον) - Ήχος Πλ.Δ'