Το οδοιπορικό του Φωκαέως στην Ορθόδοξη Σερβία

 
 

7-10/05/2010: Διανύοντας τον πέμπτο χρόνο από την ίδρυσή της, η Βυζαντινή – Παραδοσιακή χορωδία «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ», συνεχίζοντας  την ευγενική της προσπάθεια, με σκοπό την διάσωση και διάδοση της Πατρώας Ελληνοχριστιανικής μας μουσικής Παράδοσης , που την έχει καθιερώσει στον πολιτιστικό χώρο της πόλης των Πατρών και τη έχει κάνει γνωστή και πέρα απ’ αυτήν, στην υπόλοιπη Ελλάδα και
το εξωτερικό,  πραγματοποίησε τετραήμερη  επίσκεψη  στην Ορθόδοξη Σερβία, στις 7, 8, 9 και 10 Μαΐου, μετά την διαμεσολάβηση του Ελληνοσερβικού συλλόγου φιλίας «η Αγία Σοφία – Ο Άγιος Σάββας» και ανάλογη πρόσκληση του Πατριαρχείου Σερβίας.  Την χορωδία συνόδευσε στο ταξίδι της,  ο Αιδεσιμολογιώτατος π. Ερμόλαος Μασσαράς, πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνοσερβικής  φιλίας και εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. κ. Χρυσοστόμου.
Η αποστολή  αναχώρησε οδικώς  στις 6.00 π.μ. την Παρασκευή το πρωί  και έφτασε στη Νις  το βράδυ , μετά 15 ώρες, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης και ταλαιπωρίας που υπέστη από τους Σκοπιανούς, στον έλεγχο, στον  τελωνειακό σταθμό των Ευζώνων.
Το επόμενο  πρωί, η αποστολή αναχώρησε   για το  Βελιγράδι και στις 12.00 μ.μ έφτασε  στα Ανάκτορα για ξενάγηση. Μετά ο χορός και οι συνοδοί  υποδέχτηκαν με ψαλμούς το Βασιλικό ζεύγος, και η  Ελληνίδα Βασίλισσα, Πριγκίπισσα Αικατερίνη και ο Πρίγκιπας Αλέξανδρος Καραγεώργης,    Βασιλιάς  της Σερβίας, τους καλωσόρισαν θερμά. Η συγκινητική ομιλία της Βασίλισσας Αικατερίνης τόσο για τους Έλληνες  όσο και για τους Σέρβους συμπολίτες της, ανέδειξε για άλλη μια φορά τους κοινούς προσανατολισμούς των δύο λαών και τους κοινούς αγώνες τους για την ελευθερία και την Ορθόδοξη πίστη τους. Κατόπιν ο διοικητικός υπεύθυνος του χορού «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ» κ. Γ. Βέργος παρέδωσε τα δώρα της χορωδίας στη Υψηλοτάτη, την συλλογή των 3 ψηφιακών της δίσκων και μια συλλεκτική εικόνα του πολιούχου των Πατρών, Πρωτοκλήτου Αποστόλου  Ανδρέα.    Στη συνέχεια η αποστολή επισκέφθηκε το παρεκκλήσι των Ανακτόρων, αφιερωμένο στον Αγ. Ανδρέα, όπου εψάλη δέηση υπέρ υγείας του Βασιλικού ζεύγους και των παρευρισκομένων. Ακολούθησε μπουφές γλυκών και αναψυκτικών για όλα τα μέλη της αποστολής και μετά γεύμα για την χορωδία σε χώρο του Σερβικού Πατριαρχείου.
Η κεντρική εκδήλωση της χορωδίας πραγματοποιήθηκε  στην Αίθουσα Τελετών της Θεολογικής Σχολής του Βελιγραδίου, στις 8.00 μ.μ  το βράδυ,  παρουσία πολλών νεαρών σε ηλικία ακροατών , Σέρβων ανώτερων κληρικών, Ελλήνων του Βελιγραδίου, του εκπροσώπου της Ελληνικής πρεσβείας, και πολλών άλλων επισήμων. Ο Βυζαντινός χορός έψαλλε κατανυκτικά, σύμφωνα με το Πατριαρχικό ύφος και ενθουσίασε τους παρευρισκόμενους, υπό την διεύθυνση του χοράρχη του, Πρωτοψάλτη κ. Χαρ. Θεοτοκάτου. Μονωδίες απέδωσαν, στον Χερουβικό ύμνο, ο κ. Θεοτοκάτος και ο  Πρωτοψάλτης Ν. Καραβιώτης. Ιδιαίτερα χειροκροτήθηκαν και τα Παραδοσιακά Ελληνικά τραγούδια που παρουσίασε η χορωδία, στο δεύτερο μέρος του προγράμματός της.
Το επόμενο πρωί, ο χορός έψαλλε στην Κυριακάτικη  Θεία Λειτουργία, στον Καθεδρικό ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Μητροπολίτη Βελιγραδίου κ. κ. Αθανασίου, μαζί με την Σερβική χορωδία της εκκλησίας. του ιερού ναού. Η εκπληκτική ακουστική του ιερού ναού, που ήταν ασφυκτικά γεμάτος από νεαρό κυρίως κόσμο, σε συνδυασμό με την εξαίρετη ψαλμωδία και απόδοση των ύμνων από τα μέλη του χορού, δημιούργησαν μια μοναδική και συγκινητική ατμόσφαιρα ψυχικής ανάτασης και ευχαρίστησης  σε όλους. Μετά το πέρας της Θείας  Λειτουργίας, σε αίθουσα του Πατριαρχείου, δόθηκε επίσημο γεύμα προς τιμή της χορωδίας  «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ», όπου αντηλλάγησαν και δώρα μεταξύ των δύο χορών. Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Ειρηναίος απουσίαζε εκτάκτως, λόγω της επίσκεψής του στους πλημμυροπαθείς του Κοσσυφοπεδίου, οπότε ο  διοικητικός υπεύθυνος του χορού «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ» κ. Γ. Βέργος, παρέδωσε τα δώρα του Πατριάρχη – λειτουργικά χειροποίητα, ασημένια  δίκερα – τρίκερα , φτιαγμένα μετά παραγγελία στα Γιάννενα- στον Θεοφιλέστατο Μητροπολίτη Βελιγραδίου κ. κ. Αθανάσιο, που τον αντικαθιστούσε. Στον ίδιον χάρισε επίσης μια εικόνα του πολιούχου των Πατρών, Πρωτοκλήτου Αποστόλου  Ανδρέα
Κατόπιν η χορωδία αναχώρησε για τη  Νις, όπου το βράδυ στις 8.00 μ.μ. πραγματοποίησε την δεύτερη συναυλία της, στην αίθουσα του πνευματικού κέντρου, του Καθεδρικού ναού της πόλης. Την συναυλία παρακολούθησαν πολλοί ιερείς και εκπρόσωποι των Αρχών της Νις. Η εξαιρετική ακουστική του χώρου, η κατάμεστη αίθουσα και ο νεανικός παλμός των παρευρισκομένων, δημιούργησε άριστες προϋποθέσεις για την κορυφαία απόδοση του Βυζαντινού χορού, που καταχειροκροτήθηκε και πραγματικά αποθεώθηκε. Οι Βυζαντινοί ύμνοι αποδόθηκαν πιστά,  σύμφωνα με το Πατριαρχικό ύφος, ενώ τα Παραδοσιακά Ελληνικά τραγούδια έκλεψαν την παράσταση. Την συναυλία ακολούθησε γεύμα προς τιμή της χορωδίας.
Ήταν σίγουρα μια μοναδική χορωδιακή εμπειρία για τον Βυζαντινό χορό «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ», μια δύσκολη, κουραστική αλλά και ευχάριστη αποστολή, που αποκάλυψε σε όλους την φιλία,  τα κοινά ιδανικά και την κοινή πίστη Ελλήνων και Σέρβων αλλά και ανέδειξε το μεγαλείο της Ελληνοχριστιανικής μας Μουσικής Παράδοσης.


Φωτογραφικό υλικό:


Εφημερίδες:


Videos:

Καθεδρικός Ναός Βελιγραδίου Αρχαγγέλου Μιχαήλ


«Χερουβικόν» - Ήχος πλ. Α’

Εξομολογείσθε τω Κυρίω - Ψαλμός 135

Πνευματικό Κέντρο BLOGOSLOVIA – Νις


Σε Υμνούμεν - Ήχος Πλ. Α' Εναρμόνιος

Άξιον Εστί - Ήχος Πλ. Α' Εναρμόνιος (Νις Σερβία)

Αναστάσεως Ημέρα - Ήχος Πλ. Α' (Νις Σερβία)