Η ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΟΥ «ΦΩΚΑΕΩΣ» ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ

 
 

21-02-2010: Την Κυριακή της Ορθοδοξίας, στις 21 Φεβρουαρίου,  στον Β’ Κατανυκτικό Εσπερινό, έψαλλε με ιδιαίτερη επιτυχία  η χορωδία «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ», στον Μητροπολιτικό Ναό «Φανερωμένης» Αιγίου, στις 6.30 μ.μ. , μετά σχετική πρόσκληση του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής Μουσικής Αιγιαλείας.

Στον εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Αμβρόσιος , ενώ συνλειτούργησε ο βοηθός Επίσκοπος,  Θεοφιλέστατος, Άγιος Κερνίτσης κ.κ Προκόπιος και πολλοί άλλοι ιερείς της περιοχής. Την χορωδία «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ», συνόδευσε στο Αίγιο ο Πρωτοπρεσβύτερος του Ι. Ν. Αγ. Σοφίας Πατρών π. Ερμόλαος Μασσαράς, που συμμετείχε και στην ακολουθία. Την επίκαιρη ομιλία περί της  Κυριακής  της Ορθοδοξίας πραγματοποίησε ο π. Γ. Δορμπαράκης , προσκαλεσμένος του Επισκόπου από την Ι. Μ. Πειραιώς.
Στη συνέχεια ο Βυζαντινός χορός , στον κατάμεστο και κατανυκτικά φωτισμένο Μητροπολιτικό ναό, έψαλλε θαυμάσια και συγκινητικά τους ύμνους του Β’ Κατανυκτικού  Εσπερινού, υπό την διεύθυνση του εξαίρετου χοράχη του,  κ. Χ. Θεοτοκάτου. Η τέλεια εναρμόνιση μέλους και ισοκρατήματος, οι ζεστές φωνές των καλλικέλαδων χορωδών και η πιστή εκτέλεση των επίκαιρων ύμνων χάρισε πρωτόγνωρες μουσικές στιγμές στους παρευρισκόμενους πιστούς, οδηγώντας σε μια από κοινού εμμελή προσευχή προς τον πανάγαθο Θεό. Ιδιαίτερα ξεχωριστές ήταν οι καταπληκτικές αποδόσεις των γνωστών ύμνων «Δεύτε εκκαθάρωμεν εαυτούς», «Θεοτόκε Παρθένε» και «Πάντων προστατεύεις Αγαθή», που ενθουσίασαν το εκκλησίασμα.
Μετά το τέλος του  του Β’ Κατανυκτικού  Εσπερινού και την λήψη αναμνηστικών φωτογραφιών, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Αμβρόσιος παρέθεσε γεύμα προς τιμήν της χορωδίας «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ», στον «Αγ. Χαράλαμπο», ίδρυμα που ο ίδιος έχει δημιουργήσει. Κατά την ομιλία του ο Επίσκοπος συνεχάρη τους χορωδούς για την θαυμάσια ψαλμωδία  τους,  καθώς και τον κ. Θεοτοκάτο και τον  κ. Βέργο για το έργο τους , ζητώντας τους να συνεχίσουν την ευγενή τους προσπάθεια για την διάσωση και διάδοση της Ελληνοχριστιανικής μας Μουσικής Παράδοσης. Τον λόγο κατόπιν πήρε ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής Μουσικής Αιγιαλείας κ. Φίλιππος Οικονόμου, που συνεχάρη τον φίλο του κ. Θεοτοκάτο και τους χορωδούς για την άρτιά τους μουσική εμφάνιση, που όπως είπε τον εξέπληξε τόσο ευχάριστα και ζήτησε από τον κ. Βέργο να υπάρξουν και άλλες μελλοντικές μουσικές συνεργασίες. Την βραδιά έκλεισαν όμορφα Δημοτικά και παραδοσιακά τραγούδια που τραγούδησαν μαζί, μέλη του Βυζαντινού χορού και μέλη του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής Μουσικής Αιγιαλείας.


Φωτογραφικό υλικό:


Εφημερίδες: