Συναυλία στην Ι.Μ. Πειραιώς

 
 

13-12-2009: Εξαιρετική εμφάνιση  πραγματοποίησε η Βυζαντινή-Παραδοσιακή χορωδία «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ» στον Καθεδρικό ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς, την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου και  ώρα 7.00μ.μ., στην Χριστουγεννιάτικη συναυλία που έδωσε μαζί με την  χορωδία της Σχολής Βυζαντινής μουσικής της Ι. Μ. Πειραιώς, μετά από σχετική της πρόσκληση, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. κ. Σεραφείμ.

Η  εορταστική εκδήλωση με τον τίτλο «ΥΠΟΔΕΞΑΙ ΒΗΘΛΕΕΜ» περιελάμβανε  επιλεγμένους  ύμνους Χριστουγέννων, εκτελεσμένους από τον Βυζαντινό χορό  «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ», υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτη κ. Χαράλαμπου Θεοτοκάτου και από  την χορωδία της Σχολής Βυζαντινής μουσικής της Ι. Μ. Πειραιώς, υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτη κ Ευάγγελου Σφακιανάκη.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με εισαγωγική ομιλία    του προϊστάμενου του Ι. Ν. της Ι. Μ. Πειραιώς πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτη π. Δανιήλ Ψωΐνου , ενώ  ακολούθησε ομιλία του διοικητικού υπευθύνου του  Βυζαντινού  χορού   «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ», κ. Γ. Βέργου, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορική του πορεία και τα επιτεύγματά του και στην σημασία της συνεργασίας των δύο χορωδιών στην αποψινή Χριστουγεννιάτικη  εκδήλωση.
Στη συνέχεια οι δύο χορωδίες έψαλλαν εναλλάξ επιλεγμένους ύμνους Χριστουγέννων, καθηλώνοντας το εκλεκτό ακροατήριο του επιβλητικού Μητροπολιτικού ναού Πειραιώς , με την εξαίρετη ακουστική και την αξιόλογη βυζαντινή  αγιογράφηση. Ιδιαίτερα ο Βυζαντινός χορός «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ» έψαλλε με υποβλητικό, μελωδικό και ζεστό τρόπο, σύμφωνα με το Πατριαρχικό ύφος αποδίδοντας ορθά και άρτια  τους Βυζαντινούς ψαλμούς, με τέλεια αρμονία μέλους – ισοκρατήματος. Εξαιρετικά καλά  αποδόθηκαν  επίσης οι μονωδίες των δύο καλλικέλαδων χορωδών  του χορού, Ι. Κοζιώρη και Ν. Καραβιώτη.
Μετά το πέρας της συναυλίας, μίλησε πρώτα ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Πατρών, Αιδεσιμολογιώτατος πρωτοπρεσβύτερος π. Ερμόλαος Μασσαράς, ευχαριστώντας για την φιλοξενία και συγχαίροντας τις δύο χορωδίες, ενώ   την εκδήλωση έκλεισε η ομιλία του Αγίου Πειραιώς κ. κ. Σεραφείμ. Ο Μητροπολίτης  Πειραιώς  αναφέρθηκε στο νόημα της «Θείας Ενανθρωπήσεως» και στην υμνολογία των Χριστουγέννων και χαιρέτησε την συνεργασία των δύο χορωδιών. Στη συνέχεια συνεχάρη τον κ. Βέργο για την πρωτοβουλία του και εξήρε το έργο του, ενώ επαίνεσε ιδιαίτερα την εξαιρετική μουσική παρουσία του χοράρχη και των χορωδών του «ΦΩΚΑΕΩΣ». Κατόπιν έδωσε αναμνηστικά δώρα στον κ. Βέργο, τον κ. Θεοτοκάτο και τον π. Ερμόλαο Μασσαρά, ενώ ο διοικητικός  υπεύθυνος του «ΦΩΚΑΕΩΣ» του χάρισε μια εικόνα του Αγ. Ανδρέα  «να τον ενδυναμώνει και να τον στηρίζει στο πνευματικό και Ποιμαντικό  έργο του».
Στην εορταστική αυτή συνάντηση των δύο χορωδιών παρέστησαν  οι  Εκκλησιαστικές και πολιτικές αρχές της πόλης, πολλοί ονομαστοί  Πρωτοψάλτες  (Αθ. Πέττας, Β. Εμμανουηλίδης, Σταμ. – Ν. Κίσσας , Κ. Ζορμπάς, Ανδ. Σμυρνής, Γ. Μαφίδης, Ν. Σωτηρίου, Σταύρος Πήλιουρας )  και πολλοί πιστοί.    Η εκδήλωση έγινε υπό την στήριξη της Ι. Μ. Πειραιώς και θα μεταδοθεί από το  ραδιόφωνο της Πειραϊκής Εκκλησίας, ενώ θα παρουσιαστεί  και από τις διαδικτυακές ιστοσελίδες  www.Fokaeus.gr ,  www.analogion.comκαι    www.ieropsaltis.com .
Ήταν η πρώτη εκτός έδρας εμφάνιση της χορωδίας «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ», που στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία. Ήταν μια Χριστουγεννιάτικη μουσική πανδαισία, μια επιβλητική υμνολογική παρουσία του  ΦΩΚΑΕΩΣ, που συγκίνησε όλους τους παρευρισκομένους.


Φωτογραφικό υλικό :


Εφημερίδες:


Videos:

 

Ι. Μ. Πειραιώς - Ότε καιρός – Δοξαστικόν των Αίνων – Ήχος πλ. Β΄

Ι. Μ. Πειραιώς -  Άστρον ήδη ανατέταλκεν – Καλοφωνικός Ειρμός Βαλασίου Ιερέως. – Ήχος Α΄