Εμφάνιση στα Πρωτοκλήτεια 2009 μαζί με την Πολυφωνική χορωδία Πατρών

 
 

09-11-2009: Μια εξαιρετική μουσική βραδιά απόλαυσαν σήμερα , Δευτέρα 9 Νοεμβρίου,  στις 8.00 μ. μ. ,στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων», όλοι όσοι παρευρέθηκαν  στην συναυλία-συνεκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού  η Βυζαντινή Παραδοσιακή χορωδία «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ» και ο Βυζαντινός χορός της «ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΠΑΤΡΩΝ», στα πλαίσια των Πρωτοκλητείων 2009.

Την εκδήλωση θα τίμησαν με την  παρουσία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. κ. Χρυσόστομος , πολλοί ιερείς , γνωστοί Πρωτοψάλτες της πόλης μας, και εκπρόσωποι των Αρχών της πόλης (ο βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ. κ. Ν. Νικολόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Πατρέων κ. Αλ. Σκαρμέας, η Δημοτική Σύμβουλος κ. Βίβιαν Σαμούρη, ο πρόεδρος του Φυσιολατρικού Συλλογου Πατρών κ. Κίμων Ρηγόπουλος κ.α.). Η συναυλία,  που έγινε στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο, με συνδιοργάνωση της Ι. Μ. Πατρών, του Δήμου και του Φυσιολατρικού, περιελάμβανε επίκαιρους  ύμνους  και από τους δύο χορούς αφιερωμένους στο Πολιούχο μας Αγ. Ανδρέα, στα πλαίσια της συνεργασίας  των μουσικών σχημάτων της πόλης μας, σύμφωνα και με την επιθυμία  του Σεβαστού μας Επισκόπου, για  αγαστή συνύπαρξη των Πατρινών Βυζαντινών χορωδιών, προς «Δόξαν Θεού και προαγωγή του Εκκλησιαστικού μουσικού μας πολιτισμού».

Την εκδήλωση άνοιξε  ομιλία του διοικητικού υπευθύνου της  Βυζαντινής Παραδοσιακής  χορωδίας  «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ» κ. Γ. Βέργου, που αναφέρθηκε  στην τετραετή  ιστορία και πορεία της και τα μελλοντικά της σχέδια. Κατόπιν ο χορός έψαλλε κατανυκτικά, με ενθουσιασμό και ζήλο, με αρμονία μέλους και ισοκρατήματος,  υπό την διεύθυνση του χοράρχη του Πρωτοψάλτου κ. Χαρ. Θεοτοκάτου τα κάτωθι μέλη:

ΑΝΟΙΞΑΝΤΑΡΙΑ- Ήχος βαρύς εναρμόνιος Θ Γεωργιάδου
«ΑΓΑΠΗΣΩ ΣΕ»-Ήχος Πλ. Α –Μέλος Πατέρων Σιμωνόπετρας
«ΕΠΙ ΣΟΙ ΧΑΙΡΕΙ»- Ήχος Πλ. Δ- Τρ. Γεωργιάδου
ΕΚΛΟΓΗ ΕΚ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΟΣ ΑΓ. ΑΝΔΡΕΟΥ- Ήχος Α
«ΤΟΝ ΣΥΝΑΙΜΟΝΑ ΠΕΤΡΟΥ»- Ήχος Γ-Δοξαστικόν Αποστίχων
ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ- Ήχος βαρύς εναρμόνιος-Χουρμουζίου Χαρτοφύλακος

Το ζεστό χειροκρότημα του κοινού ακολούθησε εισαγωγική ομιλία του κ. Στ. Σολωμού, υπευθύνου της Πολυφωνικής χορωδίας  Πατρών, που αναφέρθηκε στη μεγάλη ιστορία του χορού και στις επικείμενες εκδηλώσεις του. Κατόπιν  ο ομώνυμος χορός έψαλλε μελωδικά  υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Ι. Κόττορου τους δικούς του επιλεγμένους  ύμνους:
Η εκδήλωση έκλεισε  με από κοινού εκτέλεση Βυζαντινών ύμνων των δύο χορωδιών και με ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, ο οποίος αφού συνεχάρη και τους δύο χορούς για την μαγική μουσική βραδιά που πρόσφεραν στο εκλεκτό ακροατήριο, εξήρε την πρωτοβουλία για κοινή εκδήλωση των δύο χορών, παροτρύνοντας του χρόνου όλες τις Βυζαντινές χορωδίες της πόλης να πραγματοποιήσουν μια κοινή συναυλία, σε ένα μεγάλο ιερό ναό των Πατρών.


Φωτογραφικό υλικό:


Εφημερίδες: