Πρωτοκλήτεια 2008

 
 

21-11-2008: Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συναυλία της Βυζαντινής – Παραδοσιακής χορωδίας «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ»,στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών, την Παρασκευή το βράδυ, 21 Νοεμβρίου, στις 8.30 μ.μ., στα πλαίσια των επίσημων εκδηλώσεων των Πρωτοκλητείων 2008.

Την εκδήλωση άνοιξε ο διοικητικός υπεύθυνος του Βυζαντινού χορού κ. Γεώργιος Βέργος, που στην εισαγωγική του ομιλία αναφέρθηκε καταρχήν στην 3ετή δραστηριοποίηση της χορωδίας στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας, μιλώντας για τις συναυλίες του χορού, την συμμετοχή του  σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις και τους 3 ψηφιακούς δίσκους που έχει εκδώσει. Κατόπιν ο κ. Βέργος αναφέρθηκε στο πρόσφατο CD της χορωδίας, που είναι αφιερωμένο στον Πρωτόκλητο Απόστολο Ανδρέα, με ύμνους από τον εσπερινό και τον όρθρο της εορτής του προστάτη και Πολιούχου της ιστορικής πόλεως των Πατρών. «Πρόκειται για μια πρωτοπορία, καθώς είναι η πρώτη φορά που μια Πατρινή χορωδία παραδίδει ένα τέτοιο έργο, μια επετειακή μουσική παραγωγή προς τιμήν του Αγ. Ανδρέα, στους συμπολίτες μας αλλά και στους απανταχού φιλόμουσους και λάτρεις της Βυζαντινής – Εκκλησιαστικής μας μουσικής» τόνισε και ολοκλήρωσε τον λόγο του ευχαριστώντας όλους εκείνους που βοήθησαν στην πραγματοποίηση αυτής της μουσικής έκδοσης.

Στη συνέχεια ακολούθησε το πρώτο μέρος της συναυλίας, όπου ο Βυζαντινός χορός έψαλλε με ευλάβεια και πίστη ύμνους της μεγάλης Θεομητορικής εορτής της ημέρας, «των Εισοδίων της Θεοτόκου». Έπειτα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. κ. Χρυσόστομος ανέβηκε στο βήμα και παρουσίασε την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης. Πρώτα αναφέρθηκε στον Πρωτόκλητο Απόστολο Ανδρέα και το έργο του  στην πόλη μας και εν συνεχεία μίλησε για τον νέο Ιερό Ναό του, ιερό θρησκευτικό σύμβολο όλων των Πατρινών, τα 100 χρόνια από την θεμελίωσή του οποίου εορτάζουμε φέτος. Ο Μητροπολίτης μας τόνισε ακόμη την σημασία του εορτασμού των Πρωτοκλητείων και την ανάγκη αναβάθμισης του θεσμού, κάτι που ξεκίνησε δυναμικά από φέτος , με πρωταρχικό γεγονός την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην πόλη μας και την τέλεση για πρώτη φορά Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας στον νέο Ιερό Ναό του Πολιούχου μας. Ακολούθως και κινούμενος στο ίδιο πλαίσιο, ο Σεβασμιώτατος χαιρέτησε με ενθουσιασμό την νέα δισκογραφική πρωτοπορία του «ΦΩΚΑΕΩΣ», τόνισε πως δικαίως η χορωδία αυτή μετέχει στα φετινά Πρωτοκλήτεια , υπογραμμίζοντας την πολιτιστική της προσφορά και την ικανότητα και τον ζήλο των ψαλμωδών της , εξαίροντας παράλληλα το έργο, το ήθος, την ευλάβεια  και τον σεβασμό προς τον Επίσκοπο τόσο του Διοικητικού υπευθύνου του χορού κ. Βέργου, όσο και του χοράρχη της χορωδίας  κ. Χαράλαμπου Θεοτοκάτου. Ολοκληρώνοντας τον λόγο του ο Μητροπολίτης μας έστειλε μήνυμα αγάπης και ομόνοιας, καλώντας σε συνεργασία όλα τα ανάλογα πολιτιστικά σχήματα της πόλης μας.

Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας ο Βυζαντινός χορός παρουσίασε επιλεγμένα μέλη από τον τελευταίο του ψηφιακό δίσκο, με αποκορύφωμα την Δοξολογία του Ισαάκ Κοσμά Καισάρεως και το Υμνολογικό μέλος «Αγαπήσω σε». Η άρτια απόδοση των ύμνων, σύμφωνα με το Πατριαρχικό ύφος, η αρμονία μέλους και ισοκρατήματος, ο τέλειος συγχρονισμός των μελωδών και οι εξαιρετικές μονωδίες που απέδωσαν οι υμνωδοί Σ. Καρυτινός και Ν. Καραβιώτης, ικανοποίησαν όλους τους παρευρισκομένους, που έζησαν μια «Βυζαντινή Μυσταγωγία», μια ζεστή, κατανυκτική, ανεπανάληπτη βραδιά, που όπως σημείωσε στο κλείσιμο της εκδήλωσης ο κ. Βέργος, «ήταν μια ξεχωριστή, ιδιαίτερη συναυλία η σημερινή, ίσως η πιο σημαντική για την χορωδία μας».

Την εκδήλωση της χορωδίας «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ» παρακολούθησε πλήθος κόσμου, που από νωρίς κατέκλυσε και γέμισε ασφυκτικά τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας. Εκτός των απλών πολιτών την συναυλία τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί σεβαστοί ιερείς, Πρωτοψάλτες  και πολιτικοί άρχοντες. Παρευρέθησαν μεταξύ των άλλων ο πρώην Υπουργός κ. Γρ. Σολωμός, ο  πρώην βουλευτής κ. Ν. Νικολόπουλος, ο πολιτευτής κ. Δ. Τριανταφυλλόπουλος,  ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ν. Τζανάκος, ο Αντιπρόεδρος κ. Π. Ρηγάτος, ο  Πρόεδρος του Ο.Ν.Α.Π. κ. Γ. Κασσίμης, πολλοί νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι. Ακόμη στην εκδήλωση ήταν και οι Πρωτοψάλτες : Αθ. Παπαναγιώτου, Α. Σαββανής, Σπ. Ψάχος, Αρ. Ροδόπουλος, Αρ. Μπουχάγιερ, Κ. Μυλωνάς, Φ. Μπαρούτας και Λ. Καρτέρης. Σε όλους τους παρευρισκομένους στην συναυλία, πλην του προγράμματος της εκδηλώσεως , μοιράστηκε δωρεάν το νέο επίκαιρο CD του Βυζαντινού χορού  «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ» .


Φωτογραφικό υλικό:


Εφημερίδες:


Videos:


Ως Πρωτόκλητον Πάντες – Ήχος Πλ. Δ΄ - Κάθισμα Όρθρου - Πρωτοκλήτεια 2008

Η των Πατρέων σε Πόλις - Μέλος Στιχηραρικόν - Ήχος Α' - Πρωτοκλήτεια 2008

Τον Κήρυκα της Πίστεως - Δοξαστικόν - Ήχος πλ. Δ' - Πρωτοκλήτεια 2008

Αγαπήσω σε - Ήχος Πλ. Α' - Πρωτοκλήτεια 2008