Συναυλία στο Συνεδριακό του Τ.Ε.Ι. Πατρών

 
 

12-04-2008: Καταπληκτική ήταν η Πασχαλινή συναυλία της χορωδίας «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ» που πραγματοποιήθηκε στο εξαιρετικό αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου του Τ.Ε.Ι. Πάτρας, παρουσία των θρησκευτικών και πολιτικών αρχών της πόλης μας και πλήθους κόσμου. Η χορωδία έψαλλε ύμνους Τριωδίου και Μ. Εβδομάδος, σε κατανυκτική ατμόσφαιρα, κερδίζοντας το ζεστό χειροκρότημα του κοινού.

Την εκδήλωση άνοιξε η ομιλία της προέδρου των «ΑΝΗΣΥΧΩΝ ΕΝ ΠΛΩ» κ. Πηνελόπης Αλιβιζάτου, που αναφέρθηκε  στο λόγο της διοργάνωσης της συναυλίας, τονίζοντας την ιδιαίτερη αξία της Βυζαντινής Μουσικής μέσα στην Ελληνική Μουσική Παράδοση.

Ακολούθησε παρουσίαση της Βυζαντινής-Παραδοσιακής χορωδίας «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ» από τον διοικητικό της υπεύθυνο και το πρώτο μέρος της εκδήλωσης  με  ύμνους του Τριωδίου και της Μεγάλης Εβδομάδας.

Κατόπιν πραγματοποιήθηκε η κεντρική ομιλία της εκδήλωσης από τον κ. Γ. Βέργο με θέμα  « Η Βυζαντινή Μουσική και η Εκκλησιαστική Υμνολογία». Ο ομιλητής αναφέρθηκε στην Εθνική μας μουσική, Εκκλησιαστική και Δημοτική, τονίζοντας την συμβολή της Βυζαντινής Μουσικής στην διατήρηση της Ιεράς μας Παράδοσης.

Ακολούθησε το δεύτερο μέρος της συναυλίας, όπου, από τα κομμάτια που απέδωσε ο χορός, ξεχώρισαν το τροπάριο της Κασσιανής και τα δοξαστικά «Εξέδυσαν τα ιμάτιά μου» και «Ήδη βάπτεται κάλαμος». Χαρακτηριστικό της χορωδίας ήταν η άρτια εμφάνισή της , η αρμονία μέλους ισοκρατήματος και η εξαιρετική απόδοση των ύμνων, σύμφωνα με το Πατριαρχικό ύφος.

Η εκδήλωση έκλεισε με ομιλία, περί του «Θείου Πάθους», από τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Μ. Πατρών π. Συμεών Χατζή, εκπρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. κ. Χρυσοστόμου. Ήταν σίγουρα μια συναρπαστική βραδιά.


Φωτογραφικό υλικό:


Εφημερίδες: