Εκδήλωση Πάσχα – Παντοκράτορας 2009

 
 
08-04-2009: Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συναυλία της Βυζαντινής Παραδοσιακής χορωδίας «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ» στον Ι.Ν. Παντοκράτορος Πατρών, την Τετάρτη 8 Απριλίου 2009 και ώρα 8.30 μ.μ.

Η εκδήλωση άνοιξε με εισαγωγική ομιλία του διοικητικού υπευθύνου του χορού κ. Γεωργίου Βέργου, που παρουσίασε το έργο της χορωδίας στην τετραετή της πορεία, τόσο με τις εκδηλώσεις της όσο και με τους τρεις ψηφιακούς δίσκους που έχει εκδώσει.

Στο πρώτο μέρος  της συναυλίας, η χορωδία απέδωσε με εξαιρετικό τρόπο και σύμφωνα με το Πατριαρχικό ύφος, επιλεγμένους και εξαιρετικά δύσκολους ύμνους του Τριωδίου, σε μία ιδιαίτερα προσεγμένη εκτέλεση, υπό την διεύθυνση του χοράρχη της Πρωτοψάλτου  κ. Χαράλαμπου Θεοτοκάτου. Ξεχώρισαν ιδιαίτερα οι ερμηνείες του Προκειμένου «Μη αποστρέψης», του Κοντακίου «Ψυχή μου, Ψυχή μου» και του Ιδιόμελου «Ατενίσαι το όμμα».

Ακολούθησε ολιγόλεπτη επίκαιρη  ομιλία του Αιδεσιμώτατου π. Στυλιανού Μασσαρά, εφημέριου του Ι. Ν. Αγ. Σοφίας Πατρών και μέλους του χορού, για την ανάγκη της «Ανάστασης» του σύγχρονου ανθρώπου από τα πάθη του και τη αμαρτία.

Στο δεύτερο μέρος  της συναυλίας, σε αρμονία μέλους και ισοκρατήματος, ο Βυζαντινός χορός απέδωσε εξαιρετικά γνωστά μέλη από την Υμνολογία της Μ. Εβδομάδος. Μονωδίες έψαλλαν οι Πρωτοψάλτες Ν. Καραβιώτης, Ι. Κοζιώρης και Γ. Λαμπρόπουλος, καθώς και ο χοράρχης κ. . Θεοτοκάτος. Την αφήγηση των ύμνων έκανε ο Θεολόγος κ. Θ. Μασσαράς, Λαμπαδάριος και μέλος του χορού. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σ’ έναν κατάμεστο ιερό ναό, με ξεχωριστή ακουστική και Βυζαντινό ύφος και αγιογράφηση, σε κατανυκτική ατμόσφαιρα και η χορωδία κέρδισε δίκαια, με την εμφάνισή της, το ζεστό χειροκρότημα των παρευρισκομένων.

Μεταξύ των άλλων την συναυλία παρακολούθησαν εκπρόσωποι των πολιτικών και θρησκευτικών Αρχών της Πάτρας, πολλοί ιερείς  και ονομαστοί Πρωτοψάλτες της πόλης.

Την εκδήλωση έκλεισε ο προϊστάμενος του Ι.Ν. Παντοκράτορος Πατρών, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Γερβάσιος Χριστοδουλόπουλος, εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, κ. κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος μετέφερε τους χαιρετισμούς και την ευλογία του Επισκόπου μας, συνεχάρη την χορωδία για την επιτυχημένη συναυλία της και ευχήθηκε καλή συνέχεια και «Καλή Ανάσταση» σε όλους.

Φωτογραφικό Υλικό

Εφημερίδες