ΕΚΟΨΕ ΤΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΤΟΥ Ο «ΦΩΚΑΕΥΣ»

02-02-2020:Σε οικογενειακή ατμόσφαιρα και πολύ ζεστό  περιβάλλον, πραγματοποιήθηκε  η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας της Βυζαντινής – Παραδοσιακής χορωδίας «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ», σε γνωστό εστιατόριο της πόλης μας, παρουσία  του προέδρου και διοικητικού υπευθύνου του χορού κ. Γεωργίου Βέργου, του χοράρχη του κ. Χαραλάμπους Θεοτοκάτου, του  Δ.Σ. του ομίλου, των περισσότερων μελών του Βυζαντινού χορού και των οικογενειών τους, την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020, στις 9.00μ.μ. το βράδυ. Την βασιλόπιτα ευλόγησαν οι ιερείς του χορού π. Χαράλαμπος Σταματόπουλος και π. Βασίλειος Πατσός, ενώ τα μέλη της χορωδίας έψαλλαν επίκαιρους ύμνους κατά την ακολουθία της κοπής της βασιλόπιτας.

Μετά την κοπή της πίτας, πρώτα μίλησε ο χοράρχης της χορωδίας κ. Χαρ. Θεοτοκάτος, που ευχαρίστησε όλα τα μέλη της για την συνέπεια και την αγάπη τους για την Βυζαντινή Υμνολογία και τους συνεχάρη για την περσινή επιτυχημένη χρονιά του χορού, «που οφείλεται αποκλειστικά στην δική τους προσπάθεια», όπως τόνισε.  Ακολούθησε σύντομη ομιλία του προέδρου κ. Γ. Βέργου προς τα μέλη της χορωδίας, και ευχές για μια νέα, επίσης δημιουργική και καρποφόρα χρονιά.  Στη συνέχεια  ο κ. Βέργος, εξήρε την προσπάθεια όλων των συντελεστών του χορού και του χοράρχη του, ο οποίος είναι «ο αρχιτέκτονας όλων των επιτυχημένων έργων του» όπως χαρακτηριστικά σημείωσε. Κάνοντας αποτίμηση  του περασμένου, πολύ επιτυχημένου έτους, αναφέρθηκε στις πολλαπλές βραβεύσεις και διακρίσεις που έφερε στη χορωδία το 2019, τονίζοντας πως «το έτος αυτό ήταν μια δικαίωση των χρόνιων αγώνων όλων των μελών της χορωδίας και των πρωτοπόρων παραγωγών και των εμφανίσεών της», καταλήγοντας  αναφερόμενος   στις   μελλοντικές επιδιώξεις του χορού για την επερχόμενη 2ετία. Ολοκληρώνοντας τον λόγο του, ο πρόεδρος ανακοίνωσε πως εντός του 2020 αναμένεται να πραγματοποιηθεί η έκδοση του πολυβραβευμένου, παγκοσμίως, αμφιωτικού δίσκου της χορωδίας του Φωκαέως  «Υμνολογούμεν Ψάλλοντες», ευχαριστώντας τους χορωδούς  για  την συνέπειά τους και τον ζήλο τους, ευχόμενος  ανάλογη συνέχεια στο ευγενές έργο τους και στις επόμενες εκδηλώσεις της χορωδίας.

Μετά το πέρας όλων των παραπάνω, μοιράστηκε η βασιλόπιτα στους παρόντες και παρατέθηκε εξαιρετικό γεύμα  για όλους τους συμμετέχοντες. Τυχερός  της βραδιάς ήταν ο μελωδός  κ. Παναγιώτης Τζουμανίκας, στον οποίο έπεσε το φλουρί της βασιλόπιτας, με δώρο ένα μουσικό βιβλίο που επέλεξε ο χοράρχης του χορού, ενώ το φλουρί της πίτας των συνοδών μελών, έπεσε στην σύζυγο του χοράρχη κ. Μαρία Τσίρλη, με δώρο ένα χειροποίητο κόσμημα που κατασκεύασε η σύζυγος του χορωδού Γεράσιμου Σταθόπουλου. Ένα έξτρα δώρο για τους χορωδούς προσφέρθηκε από το μέλος της χορωδίας κ. Λουκά Καραγκούνη, το οποίο κέρδισε μετά από κλήρωση ο μελωδός  κ. Αλέξανδρος Λαμπρόπουλος.

Εν τω μεταξύ, δυναμικά ξεκινά το 2020 ο Βυζαντινός χορός «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ», με τρεις εμφανίσεις μέσα στους δύο επόμενους μήνες. Το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου, στις 7.00 μ.μ., η χορωδία θα ανοίξει την εκδήλωση που αναφέρεται στο Τριώδιο, στην Διακίδειο Σχολή του λαού, στην οποία θα ομιλήσει ο πρωτοπρεσβύτερος π. Στυλιανός Μασσαράς, ενώ ομοίως την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου επίσης στις 7.00 μ.μ., θα ψάλλει εισαγωγικά στην αίθουσα της Χριστιανικής Στέγης Πατρών, στην επίκαιρη ομιλία του μέλους της και δικαστού κ. Ευαγγέλου Κωστακιώτη. Την πρώτη μεγάλη της εκδήλωση για το 2020, αφιερωμένη στο «Θείο Πάθος», θα πραγματοποιήσει η χορωδία στις 28 Μαρτίου 2020, μαζί με την εξαίρετη χορωδία του «Εργαστηρίου Ψαλτικής», με χοράρχη τον κ. Αθανάσιο Παϊβανά,  στον νέο Ι. Ν. Αγ. Ανδρέου Πατρών.