Αθανασόπουλος Σωτήριος (Ιεροψάλτης)

 
 

Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1949. Είναι έγγαμος και πατέρας τεσσάρων παιδιών.
Από πολύ μικρή ηλικία, 5 ετών, συμμετείχε στο αριστερό ψαλτήρι της ενορίας του, στους Αγ. Αναργύρους. Επίσης, λάμβανε μέρος στην χορωδία του 12ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών, με μαέστρο τον κ. Δημήτριο Ζαφείρη.
Το 1961 βοηθούσε στο δεξιό αναλόγιο του Αγ. Ανδρέα, τον καθηγητή του στο Γ΄ Γυμνάσιο Πατρών κ. Κ. Γρηγοριάδη ( καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής στη Ριζάρειο Σχολή), ενώ από τον επόμενο χρόνο έψαλλε μαζί με τον Λαμπαδάριο της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών και παράλληλα (στην δεύτερη Θεία Λειτουργία) συμμετείχε στην τετράφωνη χορωδία του ίδιου ναού, υπό τον αείμνηστο Πρωτοψάλτη Ιωάννη Θανόπουλο, από τον οποίο πήρε αρκετά κλασσικά μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής για δύο χρόνια. Στη συνέχεια, ενώ μετετέθη στην Αθήνα, βοηθούσε για αρκετά χρόνια στο αριστερό αναλόγιο του Αγ. Ανδρέα, τον αείμνηστο και εξαίρετο Ιεροψάλτη κ. Μάκη Φόρτη.
Το 1967 εισήχθη στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών – Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και προσχώρησε στην Μικτή Χορωδία της Πατραϊκής Μαντολινάτας. Παράλληλα πρωτοστάτησε μαζί με άλλους επτά συμφοιτητές του στην προσπάθεια δημιουργίας χορωδίας στο Πανεπιστήμιο, με μαέστρο αρχικά τον κ. Ηλία Παπαδόπουλο και εν συνεχεία τον κ. Δημήτριο Ζαφείρη. Οι προσπάθειες αυτές όμως καρποφόρησαν για λίγο χρονικό διάστημα και κατόπιν η Μικτή χορωδία του Πανεπιστημίου σταμάτησε να λειτουργεί.
Στην Πατραϊκή Μαντολινάτα ανέπτυξε μεγάλη δραστηριότητα από διάφορες θέσεις. Διοικητικά διετέλεσε κατά περιόδους Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος, Γεν. Γραμματέας, Έφορος Εκδηλώσεων και Μέλος του Δ.Σ.. Πρωτοστάτησε, μαζί με άλλους, στη διοργάνωση πολλών διεθνών συναντήσεων Χορωδιών και σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας επί εποχής του Θ. Μικρούτσικου.
Στον καλλιτεχνικό τομέα εκτός από τη συμμετοχή του στην Μικτή Χορωδία ασχολήθηκε επίσης:
1. με τη διεύθυνση Μικτής Χορωδίας και ορχήστρας (μαντολινάτα) ελαφρού και παραδοσιακού τραγουδιού σε πολλές εκδηλώσεις του Σωματείου, κυρίως σε αποκριάτικες εκδηλώσεις της πόλης μας στο Δημοτικό Θέατρο, στις σκάλες Γεροκωστοπούλου, σε γειτονιές της Πάτρας (καντάδες) κλπ.
2. Με τη διεύθυνση Ανδρικής και Μικτής Εκκλησιαστικής Χορωδίας σε συνθέσεις Ευρωπαϊκής Εκκλησιαστικής μουσικής.
3. Με τη διεύθυνση της Μικτής Χορωδίας και ορχήστρας του Σωματείου για συνολικά πεντέμισι χρόνια κατά διαφόρους περιόδους. Έχει διευθύνει συναυλίες σε πολλές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στη Βενετία της Ιταλίας.
Συμμετείχε ακόμη στη Βυζαντινή Χορωδία του κ. Σπ. Ψάχου, ενώ παράλληλα έψαλλε μαζί του στο δεξιό αναλόγιο της Μητρόπολης Πατρών για αρκετά χρόνια. Επιπλέον, είναι ένας από του τρεις ιδρυτές της χορωδίας του Πανεπιστημίου Πατρών, στην οποία συμμετείχε για περίπου 15 χρόνια.
Επαγγελματικά, μετά τη θητεία του ως έφεδρος Ανθυπολοχαγός Διαβιβάσεων στον Ελληνικό Στρατό, ασχολήθηκε ως ωρομίσθιος καθηγητής στο ΤΕΙ Πατρών, Τεχνικός Διευθυντής του εργοστασίου Πατρών της εταιρίας «Μύλοι Αγ. Γεωργίου Α.Ε.», με την μελέτη, επίβλεψη και κατασκευή πολλών ιδιωτικών έργων και ως υπάλληλος του Πανεπιστημίου Πατρών, έφτασε έως τη θέση του Γενικού Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών Προγραμματισμού και Δικτύων, από όπου και συνταξιοδοτήθηκε τον Δεκέμβριο του 2011, ως επίτιμος Γενικός Διευθυντής, μετά από 35 χρόνια υπηρεσίας.
Στην χορωδία «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ» μετέχει ανελλιπώς από τις αρχές του 2014, μετά από πρόσκληση του φίλου του, χοράρχη του χορού κ. Χαραλάμπους Θεοτοκάτου. Έχει αξιοθαύμαστες μουσικές γνώσεις και είναι άριστος Ισοκράτης.