Γεωργόπουλος Γεώργιος (Ιεροψάλτης)

 
 

Γεννήθηκε το 1970.  Δραστηριοποιείται στην Οργάνωση Εκδηλώσεων και τα Πολιτιστικά Δρώμενα στην Πάτρα, τον Πύργο και στην Αθήνα, καθώς και στο χώρο της Επικοινωνίας και της Διαφήμισης στον Πύργο Ηλείας. Είναι Μόνιμο Στέλεχος της Πολεμικής Αεροπορίας (1990).

Σπούδασε Τουριστικές Επιστήμες, Μουσική  (Βυζαντινή και Ευρωπαϊκή), Επικοινωνία και Διαφήμιση. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια της σχολής Δημόσιας Διοίκησης σχετικά με το Δημόσιο Management, Διαχείριση Προσωπικού και Επικοινωνίας. Είναι Ερευνητής της Βυζαντινής και Χορωδιακής Μουσικής, παρακολουθώντας και συμμετέχοντας ενεργά σε συνέδρια και σεμινάρια των συγκεκριμένων ειδών μουσικής.

Διετέλεσε μαθητής & συνεργάτης στη Στέγη Ελληνικών Χορωδιών του αειμνήστου Δασκάλου – Συνθέτου και Μουσικοπαιδαγωγού Στέφανου Βασιλειάδη. Επίσης, υπήρξε μαθητής του Αρχιμουσικού Βασίλη Αθανασόπουλου και των καταξιωμένων Πρωτοψαλτών της Πάτρας: Αθανασίου Παπαναγιώτου, Δημητρίου Αλευρά και του μακαριστού Σπύρου Γεωργακόπουλου. Ολοκληρώνει τις Κλασικές του Μουσικές  Σπουδές το 2015 στο Ευρώπειο Ωδείο Πατρών με το Πτυχίο Φυγής (Φούγκας) στην τάξη της Παναγιώτας Αθανασοπούλου, όπου είναι συνεργάτης του από το 2010.

Το χορωδιακό του ταξίδι ξεκινάει στη χορωδία του Ο.Κ.Π.Ε. Πάτρας με μαέστρο τον Ηλία Παπαδόπουλο (1987 – 1992), στο Βυζαντινό Χορό του Νέου Ι. Ν. Αγ. Ανδρέου Πατρών, καθώς και στη Βυζαντινή Παραδοσιακή Χορωδία του «Πατραϊκού Ομίλου» υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου Αθανασίου Παπαναγιώτου, ως χορωδός και μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου (1988 – 1993). Υποστήριξε κατά καιρούς ως χορωδός τις προσπάθειες πολλών μουσικών σχημάτων και βυζαντινών χορών των Πατρών, όπως του Μουσικού και Μαέστρου Δημητρίου Ζαφείρη, του Άρχοντος Υμνωδού και Μουσικοδιδασκάλου Σπύρου Ψάχου, του Πρωτοψάλτη του Ι. Ν. Αγ. Ανδρέου Πατρών Αριστείδη Μπουχάγερ και του Πρωτοψάλτη του Ι. Ν. Αγ. Ιωάννου Τέρψης Πατρών Βασιλείου Σακαλή.

Σημαντικός σταθμός στην καλλιτεχνική του διαδρομή, ήταν η μουσική-χορωδιακή αλλά και διοικητική του ενασχόληση στον Όμιλο της Πατραϊκής Μαντολινάτας και Μικτής Χορωδίας, αφιερώνοντάς του τα πιο δημιουργικά χρόνια της ζωής του (1988-2010).  Διοργάνωσε πλήθος καλλιτεχνικών-μουσικών εκδηλώσεων, έχοντας την ευθύνη των δημοσίων σχέσεων, αλλά και την επιμέλεια πολλών εκ των εκδόσεών της. Υπηρέτησε  με επιτυχία από τη θέση του Διοικητικού Διευθυντή του Ωδείου της  (2006 – 2010), με Καλλιτεχνικό Διευθυντή τον ταλαντούχο συνθέτη και μουσικό Φίλιππο Τσαλαχούρη. Αξιοσημείωτη στιγμή ήταν η παρουσία του, ως Υπευθύνου οργάνωσης και μέλους της Μεγάλης Χορωδίας που έλαβε μέρος στις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004, εκ μέρους της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών.

Εκπλήρωσε το χορωδιακό του πόθο έχοντας την ιδιαίτερη τιμή να συμμετέχει  ως χορωδός στις  πλέον διακεκριμένες Χορωδίες, Μικτή Χορωδία του Ο.Τ.Ε. Αθηνών και Χορωδία Κορίνθου, υπό την διεύθυνση του πολυβραβευμένου και καταξιωμένου μαέστρου Αλέξανδρου Παπαγιαννόπουλου (2004 – 2012). Υπήρξε ακόμη ομιλητής και Υπεύθυνος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας, στο 1ο Διεθνές Συμπόσιο Χορωδιακής Μουσικής – 15ο ΠΑΣΥΧΟ, στα πλαίσια των εκδηλώσεων Πάτρα 2006 – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, που διοργάνωσαν από κοινού η Πολυφωνική Χορωδία Πάτρας και η Πατραϊκή Μαντολινάτα.

Έχει λάβει μέρος σε πλείστα Χορωδιακά Φεστιβάλ και Διαγωνισμούς σε Ελλάδα και Εξωτερικό, με αξιοσημείωτες διακρίσεις με τα σχήματα που συμμετείχε.  Τα πρώτα του βήματα σε συλλογικούς χορωδιακούς φορείς Πανελλήνιας εμβέλειας, έκανε στην Ένωση Χορωδιών Ελλάδος (Ε.Χ.Ε.), ως το νεότερο μέλος του διοικητικού της συμβουλίου, εκπροσωπώντας την Πατραϊκή Μαντολινάτα (1999 – 2001).

Την αγάπη του για τη χορωδιακή μουσική και το όραμά του για μια νέα Χορωδιακή Συλλογικότητα, έκανε πράξη ως πρωτεργάτης και ιδρυτικό στέλεχος της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών το  2002, (Πανελλήνιος Συλλογικός Χορωδιακός Φορέας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα της Πατρίδας μας με έδρα την Αθήνα). Έχει την ευθύνη οργάνωσης και διαχείρισης σε διάφορους τομείς,  εκδηλώσεις, εκδόσεις, σεμινάρια και νέες πρωτοβουλίες, όπως η δημιουργία της ιστοσελίδας και της ψηφιακής χορωδίας. Από τη θέση του Γενικού Γραμματέα της, προσφέρει τις υπηρεσίες του και είναι στενός συνεργάτης όλων των πρόεδρων της Στέγης, από το 2002 έως και σήμερα.

Συμμετέχει ενεργά ως Χορωδός και Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων στην Χορωδιακή Ανάπτυξη και Προώθηση της Βυζαντινής  Παραδοσιακής Χορωδίας «Θεόδωρος Φωκαεύς» στην Πάτρα, με χοράρχη τον Πρωτοψάλτη του Ι. Ν. Αγ. Σοφίας Πατρών Χαράλαμπο  Θεοτοκάτο.  Είναι μέλος του Συλλόγου Ιεροψαλτών Πατρών & Περιχώρων «Ιωάννης ο Δαμασκηνός», από το 2009.

Τον Σεπτέμβριο του 2012 γίνεται μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσικού Συλλόγου  «Ορφεύς» Πύργου 1932,  στη θέση του ταμία και από τον Οκτώβριο του 2012 αναλαμβάνει τα καθήκοντα του Διοικητικού Διευθυντή του Ελληνικού Ωδείου παραρτήματος Πύργου, έχοντας βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών για το πολύπλευρο πολιτιστικό του έργο.  Η ενασχόλησή του έδωσε νέα πνοή σε αυτόν τον ιστορικό φορέα, ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα το πολύ σημαντικό εκπαιδευτικό – μουσικό του έργο.

Από το 1992 δραστηριοποιείται με μεγάλη επιτυχία στο χώρο της επικοινωνίας, διαφήμισης και οργάνωσης διαφόρων events (πολιτιστικές – θρησκευτικές – εκπαιδευτικές εκδηλώσεις, εγκαίνια, ημερίδες, συνέδρια, παρουσίαση βιβλίων). Εμπνευστής Ίδρυσης της Διαφημιστικής Εταιρίας Three G Adv. το 2000 με έδρα τον Πύργο Ηλείας, είναι και ο υπεύθυνος έκδοσης του έντυπου Οδηγού Επαγγελματιών και Επιχειρήσεων Πύργου, αξιοποιώντας την εμπειρία και τις γνώσεις του στις παραπάνω δεξιότητες.

Έχει συνεργαστεί με την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και Ιερές Μητροπόλεις στη διοργάνωση ημερίδων και εκδηλώσεων.

Είναι μέλος της Χριστιανικής Στέγης Πατρών και συμμετέχει στο Διοικητικό της  Συμβούλιο,  συμβάλλοντας στο πολύπλευρο έργο της.

Αρθρογραφεί  με επίκαιρες παρεμβάσεις σε ζητήματα πολιτιστικά και άλλα,  στα Μ.Μ.Ε.