Γιαλελής Ανδρέας (Ιεροψάλτης)

 
 

Γεννήθηκε στο Διακοπτό  Αιγιαλείας, το 1960, όπου  διαμένει και σήμερα με την οικογένειά του. Είναι πατέρας δύο παιδιών και τελειόφοιτος της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών. Εργάζεται στη γενέτειρά του ως ιδιώτης Οδοντίατρος.

Από μικρή ηλικία έδειξε την ιδιαίτερη κλίση του προς την ιεροψαλτική τέχνη. Πρώτος του δάσκαλος υπήρξε ο διακεκριμένος, καλλίφωνος Πρωτοψάλτης Δημήτριος Βαζάς. Στη συνέχεια τελειοποίησε τις γνώσεις του στη Βυζαντινή Μουσική φοιτώντας σε Ωδείο, απ’ όπου έλαβε Πτυχίο και Δίπλωμα Βυζαντινής  Μουσικής.

Έψαλε σε πολ­λούς ιερούς ναούς, όπως στον Άγιο Τρύφωνα της γενέτει­ράς του, τις  περιόδους 1974-1977 και 1990-1994, στην Αγία Βαρβάρα Αργυρούπολης Αθηνών από το 1977 μέχρι το 1978, στον Άγιο Τρύφωνα Κολωνού στην Αθή­να από το 1978 έως το 1980, στους Αγίους Αναργύρους Νέας Ιωνίας στην Αθήνα από το 1980 μέχρι το 1982, στον Άγιο Δημήτριο Πειραιώς από το 1982 έως το 1990, στον Άγιο Βασίλειο Διακό­πτου από το 1994 μέχρι το 1996 και τέλος στον Ι. Ν. Εισοδίων της Θεοτόκου, στο Αίγιο την περίο­δο 1998 – 1999. Από τότε, ατυχώς για τη λειτουργική μας μουσική,  λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, εγκατέ­λειψε τη μόνιμη υπηρεσία του στο ιερό αναλόγιο. Βέβαια δεν έχει πάψει ποτέ να μελετά και να υπεραγαπά την υμνολογική Τέχνη του Θείου Δαμασκηνού, χωρίς να παραλείπει να προσφέρει, περιοδικά και ευκαι­ριακά, τις γνώσεις και τις έντεχνες ψαλμωδίες του σε πανηγυρίζοντες ναούς της περιοχής του. Σήμερα πλαισιώνει τον χορό του δεξιού αναλογίου του Ι. Ν. Εισοδίων της Θεοτόκου, Αιγίου.

Καλλίφωνος και άριστος ερμηνευτής της ψαλτικής τέ­χνης, με ωραία μελωδική φωνή, εκφραστικός και άρι­στος μουσικός, σεμνός και σοβαρός, αδαμάντινος χαρακτήρας και αξιαγάπητος άνθρωπος, έχει βρει μια όμορφη διέξοδο για να παραμείνει κοντά στην μεγάλη του αγάπη, το Βυζαντινό μέλος, την Βυζαντινή Παραδοσιακή χορωδία «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ». Συμμετέχει σ’ αυτήν και στις εκδηλώσεις ανελλιπώς από τις αρχές του 2014, χάρη στην παρότρυνση του αγαπητού εξαδέλφου του και μέλους του χορού, Δημητρίου Σταματόπουλου.