Γκουρβέλος Σπυρίδων (Πρωτοψάλτης Ι. Ν. «Παναγία η Βοήθεια» – Π.Π.Ν.Π.)

 
 

Γεννήθηκε στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας, το 1966.

Από το 1973 μέχρι και σήμερα κατοικεί μόνιμα στην Πάτρα. Eίναι παντρεμένος με την Π. Στυλιδιώτη και έχει 3 γιους.
Αποφοίτησε από το Πρότυπο Λύκειο Πατρών και στη συνέχεια τελείωσε πρώτα το Ιστορικό-Αρχαιολογικό τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, το 1988 και μετά τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, το 1996. Υπηρέτησε την θητεία του στον Στρατό Ξηράς από το 1988 έως το 1990.
Σήμερα διδάσκει ως φιλόλογος σε σχολεία της πόλης των Πατρών και ασκεί παράλληλα συγγραφικό έργο ως ιστορικός. Έχει ολοκληρώσει την συγγραφή πέντε  βιβλίων  μέχρι σήμερα, την Ιστορία της Χαλανδρίτσας το 1998, την Ιστορία των Νεζερών το 2007, την Ενορία του Αγίου Ανδρέα Εγλυκάδος χθες και σήμερα το 2010, το βιβλίο Οι αρετές των Ελλήνων: ‘Αξιοπρέπεια, φιλότιμο, καλοσύνη, λεβεντιά, παλληκαριά, φιλοξενία, υπομονή’ και οι Νοσοκομειακοί Ιερείς (1950 έως σήμερα) το 2015.
Τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για την Βυζαντινή μουσική και έχει αποκτήσει Δίπλωμα, φοιτώντας δίπλα στον αείμνηστο π. Ευθύμιο Ντρέκη και τον γνωστό Πρωτοψάλτη των Πατρών κ. Παναγιώτη Παπασταύρου. Σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση του ιεροψαλτικού του ύφους έχει ακόμη παίξει η παρακολούθηση μουσικών μαθημάτων από δύο μεγάλους Πρωτοψάλτες, τον κ. Αθανάσιο Παπαναγιώτου, τέως Πρωτοψάλτη του Νέου Ι. Ν. Αγ. Ανδρέου Πατρών και τον κ. Ευθύμιο Κορωνιώτη, Πρωτοψάλτη του Καθεδρικού Ναού Αγ. Βλασίου, Ξυλοκάστρου Κορινθίας.
Έχει συμμετάσχει σε πολλά μουσικά σχήματα και αρκετές Βυζαντινές χορωδίες στο παρελθόν. Στη χορωδία «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ» μετέχει από τις αρχές του 2007, μετά πρόσκληση του συμμαθητή και φίλου του Γ. Βέργου, διοικητικού υπευθύνου του χορού. Είναι βαθύς γνώστης της Βυζαντινής μουσικής και εξαίρετος ισοκράτης.