Καραβιώτης Νικόλαος (Πρωτοψάλτης Μητροπολιτικού Ι. Ν. Αγ. Αθανασίου Ιωαννίνων)

 
 

Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1981.
Έλαβε καθολική μόρφωση πάνω στην Βυζαντινή Μουσική σε νεαρή ηλικία από τον αείμνηστο μουσικοδιδάσκαλο και καθηγητή του «Πολυμνείου Ωδείου» Πατρών κ. Σπύρο Γεωργακόπουλο. Από μικρός διακρίθηκε για το ταλέντο του και την εξαίσια φωνή του, καθώς από πολύ νωρίς ανέλαβε χρέη Λαμπαδάριου στον Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου Βούντενης Πατρών και στη συνέχεια παρέμεινε στον ίδιο ναό και ως Πρωτοψάλτης. Μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεών του, διετέλεσε Πρωτοψάλτης στον Ι.Ν. Αγ. Βασιλείου Γλαύκου Πατρών και εν συνεχεία ως Λαμπαδάριος στον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Περιβλέπτου Πόλεως Ιωαννίνων. Είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλά Ιωαννίνων.

Σήμερα ζει στα Γιάννενα και εργάζεται στην Ι.Μ. Ιωαννίνων, όπου προσφέρει τις υπηρεσίες του στον τομέα της Βυζαντινής Μουσικής Παράδοσης, ως καθηγητής της «Κατσαρείου Σχολής Βυζαντινής & Παραδοσιακής Μουσικής» αλλά και ως Πρωτοψάλτης του  Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγ. Αθανασίου, Ιωαννίνων.

Συμμετέχει σε πολλές Βυζαντινές χορωδίες καθώς τον διακρίνει η ιδιαίτερη αγάπη και ευαισθησία για την εθνική Πατρώα Βυζαντινή Μουσική. Είναι ο βασικός μονωδός (σολίστας) της χορωδίας «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ». Επίσης, το Δεκέμβριο του 2014, συμμετείχε ως σολίστας – ερμηνευτής, στο μουσικό Ορατόριο με τίτλο «Διάβασις Θεία», έργο του Μουσικοσυνθέτη Δημητρίου Κωστόπουλου (επί σειρά ετών μέλους της ορχήστρας του Γιώργου Νταλάρα), με τη συμμετοχή της κοινής Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Ιωαννιτών και του Ωδείου «Τσακάλωφ».

Είναι παντρεμένος με την μουσικολόγο Ιωάννα Ξένου και πατέρας δύο παιδιών.
Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ιδρυτικά μέλη της χορωδίας «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ» και μετέχει ενεργά σε όλες τις εκδηλώσεις της.