Λάγιος Παναγιώτης (Λαμπαδάριος Ι.Ν. Παντοκράτορος Πατρών)

 
 

Γεννήθηκε  στην Πάτρα το 1989 όπου και διαμένει μόνιμα.
Είναι άγαμος. Είναι απόφοιτος του Γενικού Μουσικού Λυκείου Πατρών – ΙΕΚ  Εκκλησιαστικής  και Πολιτιστικής  Κατάρτισης.
Από μικρός είχε ιδιαίτερη αγάπη για τη μουσική. Από την ηλικία των  9 ετών ξεκίνησε τα πρώτα μαθήματά του στην Βυζαντινή Μουσική,  στην σχολή Βυζαντινής  και Εκκλησιαστικής Μουσικής  της Ιεράς Μητροπόλεως  Πατρών, με δασκάλους τους κ. Κυριάκο Τζουραμάνη (τρία πρώτα  έτη) και μετέπειτα τον καταξιωμένο Πρωτοψάλτη, Καθηγητή  της Βυζαντινής  και Εκκλησιαστικής  Μουσικής   και Καλλιτεχνικό Διευθυντή της Σχολής Βυζαντινής – Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ιεράς  Μητροπόλεως  Πατρών κ. Δημήτριο  Γαλάνη.  Το 2009 αποκτά Δίπλωμα Βυζαντινής Εκκλησιαστικής  Μουσικής με τον Βαθμό  Άριστα.
Από το 2007-2008 αναλαμβάνει χρέη Λαμπαδαρίου στον Ι. Ν. Αγίας  Τριάδος  Άνω Αλισσού. Παράλληλα με τις στρατιωτικές του  υποχρεώσεις, τελεί  Ιεροψάλτης στον Ι. Ν. Αγίας  Τριάδος Ψαθοπύργου, από το 2008-2010 ως Λαμπαδάριος και από το 2010-2013 ως Πρωτοψάλτης. Από το 2013 μέχρι και σήμερα είναι Λαμπαδάριος του Ι. Ν. Παντοκράτορος  Πατρών, ενώ από το 2013 διδάσκει  Βυζαντινή Μουσική.
Συμμετέχει σε πολλές Βυζαντινές χορωδίες των Πατρών(Χορωδία Συλλόγου Ιεροψαλτών Πατρών, Χορός Ψαλτικής «Κλείδα» κ.α.). Έχει συμμετάσχει  σε πολλές εκδηλώσεις Βυζαντινής και Ελληνικής Παραδοσιακής  Μουσικής  (έκδοση CD Βυζαντινών ύμνων, δημοτικών  τραγουδιών κ.α.) και έχει παρακολουθήσει  σεμινάρια με θέματα Μουσικά και Θεολογικά. Είναι Μέλος  του Διοικητικού  Συμβουλίου  του Συλλόγου Ιεροψαλτών Πατρών  και Περιχώρων «Ιωάννης  ο Δαμασκηνός». Από τις αρχές του 2017 συμμετέχει ως ενεργό μέλος στην Βυζαντινή – Παραδοσιακή χορωδία ¨Θεόδωρος Φωκαεύς», έχοντας παλαιά γνωριμία και φιλική σχέση με τον χοράρχη της κ. Χαρ. Θεοτοκάτο. Έχει εξαίρετη γνώση της Ιεροψαλτικής Τέχνης και είναι προικισμένος από τον Θεό με θαυμάσιο φωνητικό χάρισμα.