Μπαρούτας Φώτιος (Πρωτοψάλτης Ι. Ν. Αγ. Δημητρίου Πατρών)

 
 

Μαθηματικός-καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης, Πρωτοψάλτης, μελοποιός, Μουσικοδιδάσκαλος, Χοράρχης και συγγραφέας.
Γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1950.
Μαθήτευσε κοντά στον πρωτοψάλτη Τρικάλων Ηλία Τύμπα. Έψαλλε στους I. Ν.  Αγ. Νικολάου και Παναγίας της Φανερωμένης Τρικάλων, καθώς και στην Πάτρα στους I. Ν. : Μονής Γηροκομείου, Αποστόλου Παύλου, Αναλήψεως, ενώ από το 1988 είναι πρωτοψάλτης και χοράρχης στον I. Ναό Αγ. Δημητρίου.
Δίδαξε μουσική στις Ιερές μονές: Μεγάλου Μετεώρου, Βαρλαάμ και Αγ. Στεφάνου Μετεώρων και στο Εκκλησιαστικό Λύκειο Πατρών. Συγκρότησε μουσικά βυζαντινά σύνολα στα Τρίκαλα και την Πάτρα, με σημαντικές εμφανίσεις, προβάλλοντας την Εκκλησιαστική και Παραδοσιακή μουσική μας.
Έχει μελοποιήσει πλήθος ύμνων σε όλα τα είδη μελών, τα οποία έχει καταγράψει σε υπολογιστή, με μέθοδο που ο ίδιος εφεύρε. Έχει παρέμβει υπέρ της Βυζαντινής Μουσικής, Εκκλησιαστικής και Παραδοσιακής, με εισηγήσεις, διαλέξεις και διάφορα άρθρα. Επιμελήθηκε την έκδοση βιβλίων εκδοτών-μελοποιών, με ψηφιακή μέθοδο που αποτελεί παγκοσμίως πρώτη αξιόλογη εκδοτική προσπάθεια καταγραφής της  Βυζαντινής Μουσικής  με τη βοήθεια υπολογιστή. Έχει καταγράψει πλήθος παραδοσιακών, λαϊκών, ρεμπέτικων, καθώς και άλλων αστικών τραγουδιών, σε Βυζαντινή και Ευρωπαϊκή παρασημαντική, έργο που είναι σε τελική επεξεργασία για έκδοση.
Από το 2008 είναι συνεργάτης του τηλεοπτικού σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών «ΛΥΧΝΟΣ» και επιμελείται την εκπομπή «ΑΔΟΝΤΕΣ & ΨΑΛΛΟΝΤΕΣ», φιλοξενώντας ιεροψάλτες, μουσικούς και προσωπικότητες από το χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών, προβάλλοντας τον πλούτο της  Βυζαντινής και Παραδοσιακής Ελληνικής Μουσικής.
Γνωρίζοντας πολλά χρόνια  και εκτιμώντας ιδιαίτερα τον διοικητικό υπεύθυνο του Βυζαντινού χορού «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ» κ. Γεώργιο Βέργο και τρέφοντας μακροχρόνια αγάπη προς τον χοράρχη του χορού κ. Χαράλαμπο Θεοτοκάτο, με τον οποίον τον συνδέει ειλικρινής φιλία, χρόνια συνεργασία και αμοιβαία εκτίμηση πολλών ετών, έχει σταθεί δίπλα στην χορωδία από την ημέρα της ίδρυσής της μέχρι σήμερα, συμμετέχοντας, παρακολουθώντας ανελλιπώς και υποστηρίζοντας όλες τις εκδηλώσεις της.