Παπαδημητρίου Νικόλαος (Πρωτοψάλτης Ι. Ν. Αγ. Κυριακής Πύργου Ηλείας)

 
 

Γεννήθηκε στο Βασιλάκι Ηλείας το 1972.
Μεγάλωσε και έλαβε τις εγκύκλιες σπουδές του στην Κυλλήνη Ηλείας. Φοίτησε στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών και στη Θεολογική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Είναι απόφοιτος της σχολής Βυζαντινής μουσικής του Ωδείου Αθηνών, με Καθηγητή τον αείμνηστο Πρωτοψάλτη Σπυρίδωνα Περιστέρη, έλαβε δε Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής από το Ωδείο “Ρωμανός ο μελωδός” με βαθμό “Άριστα με διάκριση” με καθηγητή τον επίσης θαυμάσιο Πρωτοψάλτη Μανώλη Χατζημάρκο. Είναι παντρεμένος με την Άννα Δησίου και έχουν αποκτήσει 8 παιδιά, 5 γιούς και 3 κόρες.
Συμμετείχε σε πλήθος εκδηλώσεων Βυζαντινής μουσικής στην Αθήνα κατά την διάρκεια των σπουδών του με τους πλέον επιφανείς Πρωτοψάλτες, Θεόδωρο Βασιλικό, Φώτιο Κετσετζή, Παύλο Φορτωμά κ.α.
Υπηρέτησε ως καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής στο Εκκλησιαστικό Λύκειο Κιλκίς (1998-2000), στο Μέσο Εκκλησιαστικό Φροντιστήριο Καλαμάτας (2000-2006), στο Ιερατικό Σχολείο Καλαμάτας (2006-2012) και πλέον υπηρετεί ως Θεολόγος στο Γενικό Λύκειο Πελοπίου Ηλείας.
Διετέλεσε Διευθυντής της σχολής Βυζαντινής μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας (2008-2012) και Χοράρχης της Βυζαντινής χορωδίας των Ιεροψαλτών της Ι. Μ.  Μεσσηνίας (2003-2010).
Από το 2013 μέχρι σήμερα είναι Πρωτοψάλτης του Ι. Ναού της Αγίας Κυριακής Πύργου και Καθηγητής  Βυζαντινής μουσικής στο παράρτημα του Ελληνικού Ωδείου Πύργου.
Στη χορωδία «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ» ήρθε τον Σεπτέμβριο του 2014, μετά την μεσολάβηση του φίλου του και μόνιμου μέλους του χορού κ. Γεωργίου Γεωργόπουλου, τιμώντας με την συμμετοχή του από τότε όλες τις εκδηλώσεις της.