Παπαναγιώτου Αθανάσιος (‘Αρχων Πρωτοψάλτης νέου Ι. Ν. Αγ. Ανδρέου Πατρών)

 
 

Καλλίφωνος Πρωτοψάλτης, μουσικοδιδάσκαλος και χοράρχης.
Γεννήθηκε στα Κουνινά Αιγίου το 1932.
Γόνος ψαλτικής οικογένειας, γαλουχήθηκε από μικρή ηλικία στα νάματα της ιεροψαλτικής Θείας Τέχνης. Μυήθηκε στην Βυζαντινή μουσική από τον Πρωτοψάλτη θείο του Ανδρέα Παπαναγιώτου. Στη συνέχεια μαθήτευσε δίπλα στον Πρωτοψάλτη και μουσικοδιδάσκαλο Ανδρέα Λέτσο, στο Αίγιο, ενώ κατόπιν μετέβη επί 2ετία στη Θεσσαλονίκη, όπου παρακολούθησε ανελλιπώς μαθήματα πλάι στο μεγάλο δάσκαλο Αθανάσιο Καραμάνη, εμβαθύνοντας στα μυστικά της  Θείας μουσικής Τέχνης, για να αναδειχθεί στο τέλος ως ένας από τους αυθεντικότερους μαθητές και συνεχιστές του κορυφαίου Πρωτοψάλτη.
Η ψαλτική του σταδιοδρομία αρχίζει από τον Ι. Ν. Υπαπαντής του Σωτήρος, Κουλούρας Αιγίου, συνεχίζεται επί 2ετία στον Ι. Ν. Οσίου Λουκά Πατρών, στον
Ι. Ν. Αγ. Δημητρίου Πατρών, στον Ι. Ν. Αγ. Διονυσίου Πατρών και ολοκληρώνεται, από το 1964 μέχρι σήμερα, στον νέο Ι. Ν. Αγ. Ανδρέου, κοσμώντας και λαμπρύνοντας με την ιεροπρεπή ψαλμωδία του, ως Πρωτοψάλτης, το Ιερό Αναλόγιο του επιβλητικού Ι. Ν. του Πολιούχου, Πρωτοκλήτου Αποστόλου της πόλεως των Πατρών.
Είναι Πτυχιούχος και Διπλωματούχος της Βυζαντινής Μουσικής. Δίδαξε και διδάσκει την ψαλτική Τέχνη σε πολλούς μαθητές του, καταξιωμένους σήμερα ιεροψάλτες. Διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος και χοράρχης του Βυζαντινού χορού του Συλλόγου Ιεροψαλτών Πατρών. Διετέλεσε επίσης μέλος του Δ.Σ. της Ο.Μ.Σ.Ι.Ε. επί προεδρίας του αειμνήστου Χρύσανθου Θεοδοσόπουλου. Ιδρυτικό επίσης μέλος του «Πατραϊκού Ομίλου Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής», υπήρξε επί 3ετία χοράρχης του Βυζαντινού χορού του.
Καλλικέλαδος, με πλούσια μελωδική φωνή, σοβαρό και σεμνοπρεπές, επιβλητικό ψαλτικό ύφος, όπως το διδάχθηκε από τον μεγάλο δάσκαλό του, υπηρετεί με ταπεινότητα, ευλάβεια και αφοσίωση το Ιερό Αναλόγιο και τη Λειτουργική μας μουσική.
Γνωρίζοντας από μικρό παιδί και εκτιμώντας πολύ τον διοικητικό υπεύθυνο του Βυζαντινού χορού «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ» κ. Γεώργιο Βέργο και τρέφοντας ιδιαίτερη αγάπη και εκτίμηση προς τον χοράρχη του χορού κ. Χαράλαμπο Θεοτοκάτο, τόσο για την μουσική του αρτιότητα, όσο και για την εξαίρετη προσωπικότητά του, έχει σταθεί δίπλα στην χορωδία από την ημέρα της ίδρυσής της μέχρι σήμερα, στηρίζοντας και βοηθώντας την, παρακολουθώντας ανελλιπώς όλες τις εκδηλώσεις της.

Απεβίωσε το 2018.