Σαββανής Ανδρέας (Πρωτοψάλτης Ι. Ν. Αγ. Ελευθερίου Πατρών)

 
 

Καλλίφωνος Πατρινός Πρωτοψάλτης με αξιόλογη δραστηριότητα και σημαντική προσφορά επί σειρά ετών στο χώρο της Εκκλησιαστικής Λειτουργικής μας μουσικής.
Έχοντας υπηρετήσει την «Θεία Τέχνη» του Δαμασκηνού από πολλά αναλόγια, είναι σήμερα και για πολλά χρόνια Πρωτοψάλτης του Ι. Ν. Αγ. Ελευθερίου Πατρών.
Μέλος του Συλλόγου Ιεροψαλτών Πατρών, έχει διατελέσει πρόεδρος του «Πατραϊκού Ομίλου Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής» με εξαίρετη θητεία.
Δόκιμος ερμηνευτής της ψαλτικής Τέχνης, με πλούσια μελωδική φωνή και σοβαρό ψαλτικό ύφος, διακρίνεται για την ιεροπρέπεια της ψαλμωδίας του και το σεβασμό προς την Λειτουργική μουσική μας Παράδοση.

Γνωρίζοντας πολλά χρόνια  και εκτιμώντας ιδιαίτερα  τον διοικητικό υπεύθυνο του Βυζαντινού χορού «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ» κ. Γεώργιο Βέργο και τρέφοντας μακροχρόνια αγάπη  προς τον χοράρχη του χορού κ. Χαράλαμπο Θεοτοκάτο, με τον οποίον τον συνδέει ειλικρινής φιλία και αμοιβαία εκτίμηση πολλών ετών, έχει σταθεί δίπλα στην χορωδία από την ημέρα της ίδρυσής της μέχρι σήμερα, παρακολουθώντας ανελλιπώς και υποστηρίζοντας όλες τις εκδηλώσεις της.

Απεβίωσε το 2016, νικημένος απο την επάρατη νόσο.