Σταματόπουλος Δημήτριος (Πρωτοψάλτης Ι. Ν. Εισοδίων Θεοτόκου Αιγίου)

 
 

Γεννήθηκε στην Λάκκα Συμπολιτείας το 1963. Διαμένει μόνιμα στο Πανόραμα Συμπολιτείας.
Είναι έγγαμος και πατέρας 2 αγοριών.
Αφού τελείωσε το Λύκειο, σπούδασε σε Συνεταιριστική Σχολή στη Θεσσαλονίκη. Από το Σεπτέμβριο του 2009 σπούδασε  στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων. Εργάστηκε στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών από το 1984 μέχρι το 2010 ως Οικονομικός Διευθυντής και μετά την συνταξιοδότησή του, συνεχίζει να ασχολείται εκεί ως Οικονομικός συνεργάτης και σύμβουλος. Διατηρεί στο Αίγιο λογιστικό-φοροτεχνικό γραφείο μαζί με τη σύζυγό του.
Οι σπουδές του στην Βυζαντινή μουσική, την οποία υπεραγαπά, αρχίζουν από την 5η Δημοτικού, όταν ξεκινά μαθήματα στο Πατραϊκό Ωδείο, με Καθηγητές τους κ. Γεώργιο Ζαφειράτο και κ. Κωνσταντίνο Κατσούλη. Παράλληλα, παρακολουθεί και μαθήματα Ευρωπαϊκής μουσικής. Στη συνέχεια, μαθητεύει δίπλα στον κ. Γεώργιο Μαλαφή στο Ωδείο Πειραιώς και στον κ. Κωνσταντίνο Τασσόπουλο στο Ωδείο Αιγίου, αποκτώντας Πτυχίο και Δίπλωμα.
Η ιεροψαλτική του πορεία ξεκινά δίπλα στον εξαίρετο Πρωτοψάλτη και εξάδελφό του, Ανδρέα Γιαλελή, σε διάφορα αναλόγια των Αθηνών (Αγ. Τρύφωνας Κολωνού, Αγ. Δημήτριος Πειραιά, κ.α.). Κατόπιν, διορίζεται σε ηλικία 14 ετών, το 1977, Λαμπαδάριος στην εκκλησία του χωριού του, μέχρι το 1983. Από το 1984 ψάλλει στον Ι. Ν. Αγ. Βασιλείου Σελιανιτίκων, πρώτα ως Λαμπαδάριος και στη συνέχεια ως Πρωτοψάλτης, μέχρι το 1994. Μετά ψάλλει στον  Ι. Ν. Αγ. Βασιλείου Διακοπτού, στην αρχή ως Λαμπαδάριος, με Πρωτοψάλτη τον αγαπημένο εξάδελφο και δάσκαλό του Ανδρέα Γιαλελή (την θεωρεί χρυσή περίοδο στην ιεροψαλτική του σταδιοδρομία), και στη συνέχεια ως  Πρωτοψάλτης, μέχρι το 1999.
Από τον Φεβρουάριο του 1999 μέχρι και σήμερα, τιμά με την παρουσία και κοσμεί μουσικά το δεξιό αναλόγιο του Ι. Ν. Εισοδίων Θεοτόκου Αιγίου.
Τις ελεύθερες ώρες του μελετά την ιερή Τέχνη του Θείου Δαμασκηνού και ακούει μουσική από κασέτες παλαιών μεγάλων δασκάλων της Ιεροψαλτικής τέχνης (Θρ. Στανίτσας, Κων/νος Πρίγγος, Αθ. Καραμάνης, Χαρ. Ταλιαδώρος, Αθ. Παναγιωτίδης, Σπ. Μαϊδάνογλου, Σωτήριος  Φωτόπουλος κ.α.).
Στη χορωδία «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ» ήρθε τον Ιανουάριο του 2011, μετά την παρότρυνση του ιερέως αδελφού του, π. Χαραλάμπους Σταματόπουλου, που μετέχει σ΄αυτήν την από το 2009 και από τότε συμμετέχει ανελλιπώς σε όλες τις εκδηλώσεις της. Είναι εξαίρετος Ιεροψάλτης με κρυστάλλινη φωνή, γνώστης του Βυζαντινού μέλους, πάντα συνεπής και σοβαρός και υπέροχος χαρακτήρας. Από το 2016 συμμετέχει στην Καλλιτεχνική επιτροπή της χορωδίας, ως ενεργό της μέλος. Επειδή την Βυζαντινή μουσική την υπεραγαπά και η εκκλησιαστική ψαλμωδία τον γεμίζει και τον ξεκουράζει, πιστεύει ότι η χορωδία του «ΦΩΚΑΕΩΣ» είναι ότι πραγματικά  έψαχνε να βρει.