Σταυριανός Δημήτριος (Λαμπαδάριος Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελίστριας Πατρών)

 
 

Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1969.

Είχε την τύχη  τα πρώτα  στοιχεία και τα βασικά μαθήματα της Βυζαντινής Μουσικής, αλλά πάνω απ’ όλα την αγάπη για την Ιερά τέχνη, να την διδαχτεί από τον κ. Ευστάθιο Αναστόπουλο, εργάτη του αναλογίου, άνθρωπο συνετό και ταπεινό, μαθητή του μεγάλου Μουσικοδιδάσκαλου Νικολάου Μαυρόπουλου.

Τις μουσικές του σπουδές συνέχισε κατόπιν, δίπλα στον Πρωτοψάλτη κ. Διονύσιο Ρουμελιώτη. Τον σημαντικότερο όμως ρόλο στην μουσική του κατάρτιση, έπαιξε ο Μουσικοδιδάσκαλος και Χοράρχης κ. Σπύρος Ψάχος, Άρχων Υμνωδός του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού ναού Ευαγγελιστρίας  Πατρών. Μαθητής ο ίδιος του Θ. Χατζηθεοδώρου του Φωκαέα, τον δίδαξε την έκφραση των κλασσικών Βυζαντινών μαθημάτων και κοντά του, ως Λαμπαδάριός του πλέον από το 1989, διαμόρφωσε και ολοκλήρωσε την ψαλτική του προσωπικότητα.

Φοιτώντας στο «Δημοτικό Ωδείο» Πατρών, στην τάξη του κ. Ψάχου, έλαβε Δίπλωμα Βυζαντινής- Εκκλησιαστικής Μουσικής με «Άριστα», κάνοντας παράλληλα και μαθήματα ορθοφωνίας με τις καθηγήτριες  κ. Στέλλα Κούρτη και κ. Γιώτα Αντωνίου. Διετέλεσε επίσης Καθηγητής Βυζαντινής μουσικής στο Ωδείο της Πατραϊκής Μαντολινάτας. Από το 1995 κατέχει το αριστερό αναλόγιο του Μητροπολιτικού ναού Ευαγγελιστρίας Πατρών.

Είναι βασικό στέλεχος της χορωδίας του Συλλόγου Ιεροψαλτών Πατρών, του μεικτού Βυζαντινού χορού του «Δημοτικού Ωδείου» Πατρών και επί 20ετία μέλος της Πολυφωνικής χορωδίας Πατρών, με πολλές εμφανίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στην χορωδία «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ» μετέχει απ’ το ξεκίνημά της, μετά από πρόσκληση του χοράρχη της και φίλου του, κ. Χ. Θεοτοκάτου.