Χαλκίδης Παναγιώτης (Πρωτοψάλτης Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Δρεπάνου Πατρών)

 
 

Γεννήθηκε στο Δρέπανο Πατρών το 1952. Διαμένει μόνιμα στην Πάτρα.

Είναι έγγαμος και πατέρας τριών παιδιών. Έχει σπουδάσει Διοίκηση επιχειρήσεων και εργάστηκε επί 37 έτη σε μεγάλη βιομηχανία της περιοχής μας, ως στέλεχος της Διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού, με απόλυτη επιτυχία.

Στη Βυζαντινή μουσική ξεκίνησε από μικρός, καθώς έτρεφε μεγάλη αγάπη γι’ αυτήν και μυήθηκε από τον αείμνηστο Πρωτοψάλτη του Ι. Ν. Αγ. Αποστόλων Πατρών και θείο του,  κ. Χαράλαμπο Χαλκίδη, στην Τέχνη του «Θείου Δαμασκηνού», καθώς αυτός υπήρξε ο πρώτος του δάσκαλος. Στη συνέχεια, ολοκληρώνοντας τις σπουδές του, για περίπου 10 χρόνια, υπήρξε βοηθός του χοράρχη της χορωδίας «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ» και Πρωτοψάλτη του  Ι. Ν. Αγ. Σοφίας Πατρών κ, Χαράλαμπου Θεοτοκάτου, από τον οποίο απεκόμισε πολλά οφέλη και συστηματοποίησε τις γνώσεις του πάνω στο Βυζαντινό μέλος. Έχει συμμετάσχει κατά καιρούς στις Βυζαντινές χορωδίες των γνωστών Πρωτοψαλτών των Πατρών κ. Αριστείδη Μπουχάγιερ και κ. Σπυρίδωνος Ψάχου.

Έχει διατελέσει Λαμπαδάριος του Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Δρεπάνου Πατρών, με Πρωτοψάλτη τον κ. Γεώργιο Παπασπηλιόπουλο. Από το 2008 είναι μόνιμα Πρωτοψάλτης του ίδιου Ιερού Ναού. Είναι σοβαρός και σεμνός άνθρωπος, υπέροχος ψάλτης και ισοκράτης.

Στη χορωδία «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ» μετέχει από τον Σεπτέμβριο του 2014, μετά πρόσκληση του χοράρχη του χορού, αγαπητού φίλου και κουμπάρου του.