Χαράλαμπος Θεοτοκάτος Πρωτοψάλτης Ι.Ν.Αγίας Σοφίας Πατρών (Χοράρχης και Καλλιτεχνικός Διευθυντής)

 
 

Καλλίφωνος Πρωτοψάλτης, ένθερμος ζηλωτής και λάτρης της πατρώας Ελληνικής μουσικής, που γεννήθηκε στην Πάτρα το 1951 και από τη μαθητική του ηλικία μυήθηκε στην τέχνη της Βυζαντινής μουσικής. Στη συνέχεια μαθήτευσε κοντά στον αείμνηστο Καθηγητή της Βυζαντινής μουσικής και Πρωτοψάλτη του Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας Πατρών Κωνσταντίνο Κατσούλη, του οποίου υπήρξε βοηθός  επί σειρά ετών, στο ιερό αναλόγιο. Ακολούθως φοίτησε στο “Απολλώνειο” Ωδείο Πατρών, όπου είχε καθηγητή τον Πρωτοψάλτη Σπ. Γεωργακόπουλο, και έλαβε Πτυχίο Ιεροψάλτη. Φοίτησε ακόμα και στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών από το οποίο, με καθηγητή τον διακεκριμένο Πρωτοψάλτη και μουσικοδιδάσκαλο Σπύρο Ψάχο, έλαβε Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής.

Η ψαλτική του σταδιοδρομία αρχίζει αμέσως μετά την εισαγωγή του στο Μαθηματικό τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών, ως φοιτητής το 1969, οπότε προσλαμβάνεται Λαμπαδάριος στον Ι.Ν. Αγίας Τριάδος Ζαρουχλείκων Πατρών. Την περίοδο 1972-1987 ψάλλει ως Λαμπαδάριος στον Ι.Ν. Αγίας Σοφίας Πατρών και από το 1988 μέχρι σήμερα κοσμεί και λαμπρύνει με την ιεροπρεπή ψαλμωδία του, ως Πρωτοψάλτης το ιερό αναλόγιο του ιδίου Ιερού Ναού.

Εξαίρετος ψαλμωδός και άνθρωπος, δραστήριος, φιλότιμος και πολύ αγαπητός, δόκιμος ερμηνευτής των Βυζαντινών μαθημάτων, με μεγαλοπρεπές Εκκλησιαστικό ψαλτικό ύφος, ψάλλει με πίστη και σεβασμό στην παραδοσιακή λειτουργική μουσική της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, όπως αυτή διατηρήθηκε και μεταλαμπαδεύτηκε σε εμάς μέσα στους αιώνες. Παράλληλα με τα ιεροψαλτικά του καθήκοντα, είναι βασικό στέλεχος και συμμετέχει ανελλιπώς σε όλες τις δραστηριότητες των Βυζαντινών χορών του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Πατρών και του Μουσικού Ομίλου της Πατραϊκής Μαντολινάτας. Είναι ιδρυτικό μέλος και Γενικός Γραμματέας του Πατραϊκού Ομίλου Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής, συμμετέχοντας παράλληλα και στον Βυζαντινό χορό του εν λόγω Ομίλου. Η αγάπη του για την Παραδοσιακή Ελληνική Μουσική, την οποία από κάθε θέση με πολύ ζήλο υπηρετεί, δεν τον εμπόδισε να δραστηριοποιηθεί και στον τομέα της τετράφωνης χορωδιακής μουσικής. Από εικοσαετίας συμμετέχει στην Μικτή Τετράφωνη χορωδία του Ομίλου της Πατραϊκής Μαντολινάτας, με την οποία έχει λάβει μέρος σε πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και στην οποία έχει διακριθεί ως Σολίστας Τενόρος. Είναι, τέλος, πτυχιούχος του Μαθηματικού τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών, έγγαμος και πατέρας μιας κόρης.

Από τον Σεπτέμβριο του 2005 είναι ο χοράρχης της χορωδίας «ΘΕΟΔΩΡΟΣ  ΦΩΚΑΕΥΣ». Τόσο οι επιτυχημένες συναυλίες του Βυζαντινού χορού, υπό την διεύθυνσή του, όσο οι εξαιρετικές μουσικές εκδώσεις του (8 ψηφιακοί δίσκοι με ύμνους όλου του ενιαυτού), δείχνουν πως ο Χ. Θεοτοκάτος, πέρα από ένας ικανός και άρτια μουσικά καταρτισμένος χοράρχης, είναι και ένας άξιος καθοδηγητής του νέου αυτού πολιτιστικού συνόλου, στον χώρο της Βυζαντινής Μουσικής στην πόλη μας, αλλά και πέρα απ’ αυτήν. Ενός Βυζαντινού χορού που συνδυάζει τον ενθουσιασμό των νεαρών μελωδών του, με την εμπειρία και την συνέπεια των μεγαλύτερων σε ηλικία ιεροψαλτών της χορωδίας.